ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Μικρασιάτες της Ελευσίνας ανοίγουν τα σπίτια τους και διηγούνται ιστορίες ξεριζωμού

7, 8 & 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:00

Οι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας μάς προσκαλούν στη γειτονιά τους και ανοίγουν τα σπίτια τους σε μία μοναδική παράσταση-δρώμενο.

Μία έμπνευση της Γιολάντας Μαρκοπούλου που πολλοί βίωσαν και το καλοκαίρι επαναλαμβάνεται για τρεις βραδιές στην Ελευσίνα.

Στην ιδιαίτερη αυτή site-specific περιπατητική παράσταση στην ιδιόμορφη γειτονιά του συνοικισμού, με τίτλο «Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ» πρωταγωνιστούν οι κάτοικοί του. Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών.

Οι Μικρασιάτες της Ελευσίνας ανοίγουν τα σπίτια τους και διηγούνται ιστορίες ξεριζωμού
Στην ιδιαίτερη αυτή site-specific περιπατητική παράσταση στην ιδιόμορφη γειτονιά του συνοικισμού, με τίτλο «Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ» πρωταγωνιστούν οι κάτοικοί του, που αφηγούνται ιστορίες του ξεριζωμού

 

Περίπατος στην γειτονιά και την ιστορία των προσφύγων στην Ελευσίνα

Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο-ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και εκατό χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές. Πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά.

Το ραντεβού δίνεται από την Πέμπτη 7/11 και για άλλες δύο μέρες, Παρασκευή 8/11 και Σάββατο 9/11 στις 19.00 με σημείο Συγκέντρωσης θεατών αλλά και έναρξη της παράστασης στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

Οι Μικρασιάτες της Ελευσίνας ανοίγουν τα σπίτια τους και διηγούνται ιστορίες ξεριζωμού
Αφηγήσεις, μουσική, προβολές και βίντεο-ντοκουμέντα μαρτυρούν ιστορίες από τη Μικρα Ασία

Μία παράσταση ντοκουμέντο-περφόρμανς

Η παράσταση διευρύνει το διάλογο μεταξύ ντοκουμέντου και περφόρμανς που έχει ανοίξει η ομάδα με τον τόπο και τους κατοίκους του από το 2018 και συνεχίζεται. Ενα δρώμενο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019.
Είσοδος ελεύθερη για περιορισμένο αριθμό θεατών με κράτηση θέσης τηλέφωνο κρατήσεων: 6981802544 (Δευτ- Παρασκ. 12-5μμ)

Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ  / Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Συνεργασία στη Δραματουργία: Θάνος Τσακαλίδης, Σχεδιασμός Βίντεο: Ερατώ Τζαβάρα & Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μουσική Σύνθεση: dorόs
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Πάρις Μέξης, Έρευνα: Η ομάδα, Ηθοποιοί: Θάνος Τσακαλίδης, Αθανασία Κουρκάκη
Ζωντανή Μουσική: dorόs – Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο, πολίτικο λαούτο), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, νέυ, καβάλι), Αλέξης Νόνης (νταραμπούκα, μπεντίρ, στάμνα, cajon, καλίμπα), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Χρήστος Σύγγελος (ούτι)

Οι γυναίκες της Ελευσίνας μάς καλωσορίζουν στα σπίτια τους, ενώ το δρόμενο πραγματοποιείται και στους δρόμους του συνοικισμού
Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας:
Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη / Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή / Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions / Με την υποστήριξη του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας και του mind the fact.

Ε_ΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ
Πέμπτη 7/11, Παρασκευή 8/11 και Σάββατο 9/11 2019
Ώρα έναρξης: 19.00 Σημείο Συγκέντρωσης Θεατών & Έναρξης Παράστασης: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας Ώρα συγκέντρωσης 18.30, Διεύθυνση: Λαμψάκου 13, Ελευσίνα
Οι Μικρασιάτες της Ελευσίνας ανοίγουν τα σπίτια τους και διηγούνται ιστορίες ξεριζωμού

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ