ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες επιβαρύνσεις για τα ΙΧ στο πακέτο των έμμεσων φόρων

Ελαφρύνσεις στα τέλη ταξινόμησης φτηνών και μη ρυπογόνων αυτοκινήτων έως και 400 – 500 ευρώ, με παράλληλο όμως διπλασιασμό των τελών ταξινόμησης για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ΙΧ με λιανική τιμή πάνω από 25.000-30.000 ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους.

Eλαφρύνσεις και επιβαρύνσεις προκύπτουν εάν γίνει η σύγκριση με τα επίπεδα των τελών ταξινόμησης τα οποία θα διαμορφώνονταν από την 1η Ιουνίου στην αγορά, μετά την κατάργηση των κινήτρων απόσυρσης. Εάν η σύγκριση γίνει με το σημερινό καθεστώς, όπου ισχύουν τα έστω και ψαλιδισμένα κίνητρα απόσυρσης, τότε από την πλευρά των καταναλωτών κερδισμένος δεν είναι κανείς.

Για όλους, άσχετα από το εάν θα αγοράσουν φτηνό ή ακριβό, ρυπογόνο ή λιγότερο ρυπογόνο αυτοκίνητο, προκύπτουν επιβαρύνσεις, το τελικό ύψος των οποίων βέβαια θα κριθεί και σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό και τα περιθώρια κέρδους κάθε εταιρείας.

Το μέτρο της απόσυρσης, ύστερα από πέντε χρόνια διαρκών παρατάσεων, στο τέλος Μαΐου λήγει οριστικά. Με την εκπνοή του, τα τέλη ταξινόμησης θα επέστρεφαν στα προ πενταετίας επίπεδα. Αυτό όμως δεν θα συμβεί διότι στο μεταξύ θα ενεργοποιηθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών ταξινόμησης.

Το πολυνομοσχέδιο με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπει αντικατάσταση του σημερινού μοντέλου υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα καινούργια ΙΧ με βάση τη φορολογητέα αξία (τιμή χονδρικής συν έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς) σε συνάρτηση με τον κυλινδρισμό του κινητήρα.

Το νέο μοντέλο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης καθιερώνει διαμόρφωση της φορολογικής επιβάρυνσης στη βάση των λιανικών τιμών προ φόρων σε συνάρτηση με τις εκπομπές ρύπων.

Με βάση τις προωθούμενες διατάξεις, τα τέλη ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου θα προσδιορίζονται με βάση τους παρακάτω συντελεστές:

  • 4% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για ΙΧ αξίας έως 14.000 ευρώ
  • 8% για ΙΧ με λιανική τιμή προ φόρων μεταξύ 14.001 και 17.000 ευρώ
  • 16% (το υπουργείο Οικονομικών δούλευε και σενάριο για 20%) επί της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα με τιμή από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
  • 24% της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα αξίας από 20.001 έως και 25.000 ευρώ και- 32% για αυτοκίνητα των οποίων η λιανική τιμή προ φόρων υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ

Με βάση την παραπάνω κλίμακα, σε ΙΧ λιανικής τιμής προ φόρων ύψους 10.000 ευρώ τα τέλη ταξινόμησης διαμορφώνονται σε 400 ευρώ. Τα ποσά που αρχικά προκύπτουν με βάση τους νέους συντελεστές τελών ταξινόμησης μειώνονται ή αυξάνονται ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%, ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

  • 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
  • 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
  • 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
  • 40% για εκπομπές ρύπων από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
  • 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο

Για την κατηγορία των ΙΧ τα οποία εκπέμπουν περισσότερα από 251 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο -τα οποία πρακτικά δεν πωλούνται στην Ελλάδα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- προβλέπεται προσαύξηση των αρχικών τελών ταξινόμησης κατά 200%.

Με αυτά τα δεδομένα, στο ΙΧ με τη λιανική τιμή προ φόρων των 10.000 ευρώ, εάν οι εκπομπές ρύπων είναι για παράδειγμα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης διαμορφώνονται τελικά σε 375 ευρώ. Εάν οι εκπομπές ρύπων είναι 110 γραμμάρια, τα τέλη διαμορφώνονται σε 400 ευρώ και εάν φτάνουν τα 121 γραμμάρια αυξάνονται σε 404 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ