ΤΟΠΙΚΑ

Οι Νέοι του Θριασίου Πεδίου συσπειρώνονται ενάντια στη σχολική βία και τον ρατσισμό

kentro_agapis_311214_1Με πολλές συμμετοχές, ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και προτάσεις ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα εναντίον των διακρίσεων του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας με τίτλο «Φτιάχνουμε Μαζί το Ουράνιο Τόξο» το οποίο, μεταξύ άλλων, κατέγραψε την άποψη των μαθητών του Θριασίου Πεδίου για θέματα βίας και ρατσισμού. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Κέντρο Αγάπης οι οποίες προωθούσαν τις αντιρατσιστικές αξίες και την κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς και δέκα δωρεάν θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελευσίνα και στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου του έργου «Γδαρμένος», ενός έργου με θέμα τη βία και την εφηβική παραβατικότητα που ενθουσίασε μαθητές και καθηγητές. Συνολικά περίπου 1.100 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τον Ασπρόπυργο παρακολούθησαν το έργο «Γδαρμένος», ενώ περισσότερα από 300 άτομα, ανάμεσα στους οποίους μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς παρακολούθησαν την ανοιχτή παράσταση προς το κοινό τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που επισκέφθηκε το Πρόγραμμα του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας ήταν τα εξής: 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, Γυμνάσιο Μαγούλας, Γυμνάσιο Μάνδρας, 3ο Γυμνάσιο Απροπύργου, 1ο Λύκειο Ελευσίνας, 2ο Λύκειο Ελευσίνας, ΣΕΚ Ελευσίνας, Λύκειο Μαγούλας. Η παράσταση του Ιουλίου διοργανώθηκε στο Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ελευσίνας.

Μετά το τέλος της κάθε παράστασης ακολουθούσε ανοιχτός διάλογος με τους συντελεστές του έργου. Οι μαθητές καλούνταν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, στο πλαίσιο μιας άτυπης διερεύνησης σχετικά με το τι συμβαίνει στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον σε θέματα ρατσισμού και βίας, ενώ παράλληλα κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους από την παράσταση και το εάν αυτή επηρέασε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα βίας. Συνολικά απαντήθηκαν 713 ερωτηματολόγια, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το συμπέρασμα που προκύπτει, ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των νέων που παρακολούθησαν την παράσταση δήλωσαν ότι αυτή άσκησε άμεση επίδραση στο να σκεφτούν πως πρέπει άμεσα να σταματήσει κάθε μορφή βίας ακόμα και αν χρειαστεί να καταγγέλλονται από την πλευρά τους στη διεύθυνση του σχολείου τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Από το σύνολο των μαθητών το 69% ήταν μαθητές Γυμνασίου και το 31 % μαθητές Λυκείου. Το 43,50% ήταν αγόρια και το 56,50% κορίτσια. Το 79,80% ήταν μαθητές ελληνικής υπηκοότητας και το 20,20% μαθητές από άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα και ο απολογισμός των δράσεων του Προγράμματος παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας στις 17 Δεκεμβρίου 2014 στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα κατά της βίας στα σχολεία από το 2ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Ελευσίνας, Σχολικός Σύμβουλος-Ψυχολόγος και οι συντελεστές της παράστασης «Γδαρμένος» και του Προγράμματος. Το σύνολο των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τα ερωτηματολόγια πρόκειται να σταλεί ξεχωριστά στους εκπαιδευτικούς φορείς με το άνοιγμα των σχολείων, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Το 2014 το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας υλοποίησε το Πρόγραμμα «Φτιάχνουμε Μαζί το Ουράνιο Τόξο» σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό ΚΟΧΥΛΙ, το οποίο είχε ως στόχο τη μείωση της ξενοφοβίας, της εφηβικής παραβατικότητας, της ενδοσχολικής βίας και την πρόληψη των ρατσιστικών συμπεριφορών.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ