ΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομιλος ΤΙΤΑΝ: Μια ηχηρή αποχώρηση από την Ελλάδα, με πολιτικές παρενέργειες

Ενας ακόμη από τους ελληνικούς – και δη ιστορικούς- επιχειρηματικούς κολοσσούς, η Α.Ε. Τσιμέντων TΙΤΑΝ, αλλάζει έδρα, φεύγοντας ουσιαστικά από την Ελλάδα, δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την ελληνική οικονομία.

Οπως ανακοινώθηκε από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, υπεβλήθη σήμερα από την TITAN Cement International S.A. προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής  των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ με νέες μετοχές της δεύτερης.

Σκοπός της Πρότασης είναι η διευκόλυνση της εισαγωγής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Euronext Βρυξελλών, με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διεθνούς αναπτυξιακής του πορείας.

Πέραν από την εισαγωγή στο Euronext Βρυξελλών, προτείνεται επίσης οι μετοχές της TITAN Cement International S.A. να εισαχθούν δευτερογενώς προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για Πρόταση που αντανακλά πλήρως το διεθνή προσανατολισμό και αποτύπωμα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ενώ η σχεδιαζόμενη υλοποίησή της αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στην ιστορική  του πορεία και να συμβάλει καθοριστικά στην διεθνή ανταγωνιστικότητα και στην μελλοντική του ανάπτυξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ έχει τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην Πρόταση της TITAN Cement International S.A. και κατ’ αρχήν την υποστηρίζει, καθώς:  – αντικατοπτρίζει και ενισχύει το διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ,  – εισάγει τον Όμιλο σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών του, – διευρύνει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων του Ομίλου, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού.

Ομιλος ΤΙΤΑΝ: Μια ηχηρή αποχώρηση από την Ελλάδα, με πολιτικές παρενέργειες

Η ιστορία του Τιτάνα


Το 1902 ιδρύεται η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με τις πρώτες της εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα. Δέκα χρόνια αργότερα οι μετοχές της θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τις εξαγωγές θα τις ξεκινήσει από το 1933 ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’50 το 52% των πωλήσεων θα προέρχοντας πλέον από πωλήσεις στο εξωτερικό. Η διεθνή προοπτική έφερε το 1979 τους πρώτους σταθμούς αποθήκευσης στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Στις επόμενες δεκαετίες τα διεθνή βήματα αυξάνονται και φθάνουν ως την Αμερική όπου στο New Jersey ιδρύεται ο πρώτος σταθμός διανομής τσιμέντου της εταιρείας. Σήμερα η Αμερική αποτελεί έναν βασικό πυλώνα καθώς διαθέτει ισχυρή παραγωγική και εμπορική παρουσία.
Σήμερα ο όμιλος διαθέτει παραγωγική παρουσία πέρα από την Ελλάδα σε Αμερική, Βραζιλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Κόσοβο και εμπορική παρουσία και στις 5 ηπείρους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ