ΕΛΛΑΔΑ

ΟΟΣΑ: Στα 600 εκατ. ευρώ το κόστος του προσφυγικού το 2015

oosaΣτα 600 εκατ. ευρώ (0,35% του ΑΕΠ) υπολογίζει το κόστος του προσφυγικού το 2015 (με ανοικτά σύνορα) ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για την Ελλάδα εκπέμποντας σήμα κινδύνου για μείζονα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αν η συνδρομή της ΕΕ αποδειχθεί ανεπαρκής.  Ειδικότερα, ο Οργανισμός κάνει λόγο σε κόστος υψηλότερο και από αυτό που προέβλεπε επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, περί τα 450 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για δημοσιονομικές επιπτώσεις “και πρόσθετη πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό” αν η συνδρομή της ΕΕ  δεν είναι επαρκής.

Εκτιμά ότι δύο είναι τα πιθανά “σόκ” για την ελληνική οικονομία:

* Η προσφυγική κρίση που “εντάθηκε περαιτέρω” με κίνδυνο για “να υποφέρει η ευρύτερη περιφερειακή οικονομία  με σοβαρές επιπτώσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα”.

* Οι “σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος”. Ο  κίνδυνο  του να συμβεί αυτό “έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό” επισημαίνεται αλλά  αν  συμβεί “αυτό θα αυξήσει την αβεβαιότητα με σοβαρές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες μετάδοσης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ”.

ΑΕΠ -0,1% φέτος, 0,9% ανάπτυξη το 2017

Ο ΟΟΣΑ   κρούει τον κώδωνα να αποφευχθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, μιλώντας για άλλους “εξωγενείς παράγοντες που  έχουν επίσης δημοσιονομικές επιπτώσεις  όπως την αδύναμη οικονομία ανάκαμψη (προβλέπει ύφεση 0,3% το 2015 και 0,1% ύφεση φέτος με ανάκαμψη 1,9% το 2017). “θα ήταν  σημαντικό να αποφευχθεί επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση αν είναι δυνατό γιατί έτσι μπορεί να αναστρέψει τα αποτελέσματα που έφερε η συμφωνημένη επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής” επισημαίνεται.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, την οποία παρουσίασε στην Αθήνα και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurría, επισημαίνεται επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας.

Προσφυγικό

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι “η προσφυγική κρίση μπορεί να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν η συμβολή της ΕΕ αποδειχθεί ανεπαρκής. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος της εισροής προσφύγων υπολογίζεται σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015”.

Γίνεται αναφορά επίσης και γενικότερα καθώς επισημαίνεται ότι “παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι. Όχι μόνο μπορεί η πιστωτική ασφυξία να συνεχίσει να υπονομεύει την εγχώρια ζήτηση, αλλά η οικονομική δραστηριότητα να εξασθενήσει περαιτέρω λόγω της υποχώρησης των εμπορικών συναλλαγών και της υποτονικότερης ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που αποτελούν τον προορισμό για το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών”.

ΣΟΣ για διαπραγματεύσεις και φοροδιαφυγή

Επίσης, τονίζεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.

Σύμφωνα με την Έρευνα, η διαδικασία προσαρμογής έχει βασιστεί μέχρι σήμερα υπερβολικά στα δημοσιονομικά μέτρα και την αγορά εργασίας, ενώ δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών. Οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην αγορά αγαθών μετά την κρίση έχουν προχωρήσει πολύ αργά, έχουν υπονομευθεί λόγω της ελλιπούς τους εφαρμογής και έχουν αφήσει άθικτη, ως επί το πλείστον, τη μονοπωλιακή εξουσία. Η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, ένα μεγαλύτερο αίσθημα κυριότητας των αλλαγών πολιτικής και μια σαφής επικοινωνία σχετικά με τα αναμενόμενα οφέλη για το ευρύτερο κοινό θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Η φοροδιαφυγή παραμένει εκτεταμένη στην Ελλάδα και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων που είναι απαραίτητα για τη στήριξη των κοινωνικών πολιτικών. Ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, παράλληλα, ενίσχυση και μεγαλύτερη αυτονομία της φορολογικής διοίκησης, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και να βελτιωθεί η συμμόρφωση.

Η υποτονική οικονομική ανάπτυξη και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν διογκώσει το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για μια σημαντική παράταση της διάρκειας και των περιόδων χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλές και σταθερές τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μακροπρόθεσμα και να μειώσουν την αβεβαιότητα, σύμφωνα με την Έρευνα.

Ανάκαμψη

Η Έρευνα προβλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης το 2017, καθώς οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Δηλώσεις 

Κατά την παρουσίαση της Έρευνας στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurría, δήλωσε: “Η Ελλάδα έχει υποστεί μια επώδυνη προσαρμογή και οι οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές της παρουσιάζουν ακόμη προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η χώρα χρειάζεται να επανεμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς, είναι πλέον αναγκαία η βελτίωση της εφαρμογής, η ενίσχυση της εθνικής “κυριότητας” των μεταρρυθμίσεων και η επικέντρωση των προσπαθειών τόσο στην κοινωνική ευημερία όσο και στην ανταγωνιστικότητα. Ο ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελληνικής Κυβέρνησης για την παροχή τεχνογνωσίας και στήριξης, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να προωθήσει μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη”.

Κοινωνικό πακέτο

Το στοχοθετημένο πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα φτωχά νοικοκυριά πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως το 2017, ωστόσο η Έρευνα επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής φτώχειας. Ανάμεσα στις συστάσεις του, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη θέσπιση ενός επιδοτούμενου προγράμματος σχολικών γευμάτων στις φτωχές περιφέρειες. Μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προγράμματος κοινωνικής στέγασης, αλλά εν τω μεταξύ είναι αναγκαία η καλά στοχευμένη στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης και του υψηλού κόστους στέγασης. Η χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών προγραμμάτων θα αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ. Θα χρειαστεί η ανακατανομή πόρων που έχουν εξοικονομηθεί σε άλλους τομείς, π.χ. συντάξεις, αμυντικές δαπάνες ή βελτιωμένη είσπραξη φόρων, σύμφωνα με την Έρευνα. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καλύτερη ευθυγράμμιση των εισφορών και των παροχών, στον περιορισμό των ειδικών καθεστώτων και στην ανακούφιση των ασθενέστερων.

Επενδύσεις

Η αύξηση των επενδύσεων, π.χ. στις υποδομές και την εφοδιαστική, θα στηρίξει τις εξαγωγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για μια σταθερή ανάκαμψη. Η περαιτέρω απελευθέρωση των βιομηχανιών δικτύου θα τονώσει επίσης τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των επενδύσεων. Οι πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά για την ενίσχυση των επενδύσεων στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς επίσης στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων.

Δήμητρα Καδδά

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ