ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οπισθεν» σε μονιμοποίηση συμβασιούχων

Οπισθοχωρεί διά… των διευκρινίσεων η κυβέρνηση στο θέμα της μονιμοποίησης των περίπου 10.000 συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους σε τομείς όπως η καθαριότητα. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του σε ιστότοπο προανήγγειλε σαφώς ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων θα μονιμοποιηθεί διά νομοθετικής ρύθμισης μέσω «κλειστού» επί της ουσίας διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάριζαν ότι δεν τίθεται ζήτημα μονιμοποίησης των ήδη εργαζόμενων με συμβάσεις στους δήμους. «Θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Και οι νυν εργαζόμενοι με συμβάσεις άλλα και άλλοι, εφόσον το επιθυμούν. Κατά τα λοιπά, θα ακολουθηθεί η πάγια διαδικασία. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι μεν μόνιμου προσωπικού, στο πλαίσιο που προβλέπονται από το μνημόνιο, αλλά ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός και η προϋπηρεσία των ήδη εργαζομένων θα προσμετρηθεί με τον τρόπο που ισχύει για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων από το ΑΣΕΠ. Δεν θα πριμοδοτηθούν οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι». Οπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα «ανοίξουν» από την αρχή οι συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από όσους πληρούν τα κριτήρια.

Ως προς το ζήτημα της μονιμοποίησης μέσω της κινητικότητας, επίσης διαφαίνεται οπισθοχώρηση, έστω και στους τύπους, καθώς πρακτικά ούτως ή άλλως η διαδικασία θα οδηγήσει σε μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), οι οποίοι επί του παρόντος αριθμούν περί τους 50.000. Ο υπουργός Επικρατείας είχε δηλώσει ρητώς ότι η εργασιακή σχέση καθορίζεται από τη θέση, δηλαδή, εάν κάποιος υπάλληλος ΙΔΑΧ καταλάβει μέσω της κινητικότητας θέση μόνιμου προσωπικού, αυτομάτως μονιμοποιείται. «Πρακτικά αυτό θα συμβεί», διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές με σαφή πρόθεση οπισθοχώρησης, «ωστόσο η εργασιακή του σχέση θα είναι αυτή που προϋπήρχε, δηλαδή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Η σχέση δεν θα καθορίζεται από τη θέση», σημείωσαν.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ