ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: απομάρκρυνση Γιανουκόβιτς απο τη Βουλή , ελεύθερη η Τιμοσένκο

Αποφασισμένος να παραμείνει στην προεδρία της Ουκρανίας και να μην εγκαταλείψει τη χώρα δήλωσε πριν από λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, διαψεύδοντας δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης που τον ήθελαν να έχει δεσμευθεί για την παραίτησή του. Ο κ. Γιανούκοβιτς χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τα γεγονότα στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν το Σάββατο είναι άκυροι. Στην πρωτεύουσα, το προεδρικό μέγαρο έχει καταληφθεί από διαδηλωτές, ενώ η αντιπολίτευση ψήφισε την αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και ζήτησε πρόωρες προεδρικές εκλογές έως τις 25 Μαΐου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» της Παρασκευής. Απαντώντας, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την απομάκρυνση Γιανούκοβιτς από την προεδρία και τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου, με τον πρόεδρο να απαντά διά αντιπροσώπου του πως «δεν το δέχεται». Τόνισε δε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να θέσει τέλος στην αιματοχυσία, και παρομοίασε την κατάσταση με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Ο κ. Γιανούκοβιτς έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει μεταβεί στο Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου συνεδριάζουν εκπρόσωποι των επί το πλείστον ρωσόφωνων και ρωσόφιλων ανατολικών περιοχών της χώρας. Ο ουκρανός πρόεδρος αποσαφήνισε πως θα παραμείνει στην ανατολική Ουκρανία επί του παρόντος. Μολονότι η θέση του κ. Γιακούκοβιτς δεν αποσαφηνίστηκε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, τηλεοπτικό πλάνο ανέφερε την τοποθεσία ως «Χάρκοβο».

Νωρίτερα, εκπρόσωποι των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, που συνεδριάζουν στο Χάρκοβο, αμφισβήτησαν ευθέως την εξουσία του εθνικού κοινοβουλίου στο Κίεβο, διαμηνύοντας πως παίρνουν «όλες τις εξουσίες στα χέρια τους» έως ότου να υπάρχουν «εγγυήσεις» για τη συνταγματική τάξη στην πρωτεύουσα. Η εν λόγω κίνηση έρχεται ενώ ρωσόφωνα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς εξετάζει την ανεξαρτητοποίηση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας και το σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την προστασία της Ρωσίας. Το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς. Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο, το προεδρικό μέγαρο βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των διαδηλωτών, με την Αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν πρακτικά εξαφανιστεί από τους δρόμους της πόλης, όπου πλέον κυριαρχούν οι αντικυβερνητικοί. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στέκεται «στο πλευρό» των πολιτών, επιθυμεί «γρήγορες αλλαγές» και κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με τις Αρχές ώστε να αποφευχθούν οι ταραχές και οι καταστροφές.

Ελεύθερη αφέθηκε το απόγευμα η πρώην πρωθυπουργός και κύρια πολιτική αντίπαλος του κ. Γιανούκοβιτς Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ήταν φυλακισμένη για κατάχρηση της εξουσίας. Η κ. Τιμοσένκο κινείται προς την κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο «στρατόπεδο» των αντικυβερνητικών. «Η δικτατορία έπεσε», δήλωσε η κ. Τιμοσένκο, στιγμές μετά την αποφυλάκισή της.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!