ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οχι» από Ευρώπη σε ανάκληση της μείωσης συντάξεων το 2019

Αρνητική είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση στα σχέδια που –σύμφωνα με πληροφορίες– καλλιεργούνται στους κόλπους της κυβέρνησης, να επιδιωχθεί ανάκληση του μέτρου μείωσης των συντάξεων το 2019, σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το μήνυμα που έστειλε, χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από αυτά που υπέγραψε, ακόμη και μετά το τέλος του μνημονίου.

Αλλωστε και ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μίλησε χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, είπε ότι η «καθαρή έξοδος» δεν είναι η καταλληλότερη έκφραση για την περίπτωση της Ελλάδας και ότι αναζητείται ένα πλαίσιο, ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι έχει πολλά βαθιά ριζωμένα προβλήματα, τα οποία θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που ρωτήθηκε, χθες, για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων είπε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και όχι μόνο με το ΔΝΤ.

Ολες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αν αυτή αρχίσει να ξηλώνεται δεν θα είναι κάτι θετικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» της Κυριακής (3/12/2017), ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να θέσει θέμα ανάκλησης του μέτρου αν δεν συμμετάσχει τελικώς το Ταμείο στο πρόγραμμα και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνεται χωρίς τη μείωση των συντάξεων ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που ζήτησε προνομοθέτηση της μείωσης των συντάξεων για το 2019 και του αφορολογήτου για το 2020, καθώς υποστήριζε ότι χωρίς αυτά δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και γιατί θεωρούσε ότι αποτελούν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι όλα τα θέματα της μεταμνημονιακής περιόδου θα συζητηθούν τον Μάιο με το ΔΝΤ, υπό το φως και της απόφασής του για συμμετοχή ή όχι στο πρόγραμμα.

Τότε θα εισηγηθεί το ΔΝΤ και αν πιστεύει πως πρέπει να επισπευσθεί η εφαρμογή του αφορολογήτου από το 2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων. «Τον Μάιο θα δούμε την κατάσταση για το αφορολόγητο» είπε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος προϊδέασε, εξάλλου, για απόρριψη της κυβερνητικής διεκδίκησης να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά την 1/1/2018. Είπε ότι το θέμα ακόμη συζητείται, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες και μειονεκτήματα στην παράταση του σημερινού καθεστώτος, καθώς η διατήρηση δύο ταχυτήτων στον ΦΠΑ δημιουργεί γραφειοκρατία. Αντ’ αυτού είπε ότι εξετάζεται η επίσπευση επενδύσεων στα συγκεκριμένα νησιά, κυρίως στη Λέσβο.

Εν τω μεταξύ, την κυβέρνηση περιμένει γολγοθάς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αφού όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος έχει ψηφιστεί μόνο το 30% των 110 προαπαιτουμένων (που αυξήθηκαν στη διαδρομή, καθώς ο αρχικός τους αριθμός ήταν 95). Επιπλέον, άλλα 82 προαπαιτούμενα υπολογίζεται ότι πρέπει να υιοθετηθούν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης (από μόλις 23 που υπολογίζονταν το καλοκαίρι).

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν και είπε ότι «θέλουμε να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό». «Τώρα θέλουμε να δούμε δράση», είπε, εξάλλου, ο Ντέκλαν Κοστέλο, υποστηρίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στην ώρα της. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα και να γίνονται και για οφειλές προς το Δημόσιο.

Αντιστάθμισμα το κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διανείμει τις επόμενες μέρες, αντιστοιχεί ουσιαστικά σε κονδύλια τα οποία είχε προγραμματισθεί να δοθούν, αλλά δεν δόθηκαν το 2017 σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, καθώς υποεκτελέσθηκε ο κοινωνικός προϋπολογισμός.

Ετσι, τουλάχιστον, το βλέπουν οι θεσμοί, όπως προέκυψε από ενημέρωση, χθες, Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος είπε ότι με τα 720 εκατ. ευρώ καλύπτεται το κενό που υπήρξε εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έγιναν άλλες κοινωνικές δαπάνες. Σημείωσε ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το παίρνουν προς το παρόν 500.000 άτομα, ενώ ο στόχος είναι για 700.000. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου προχωρεί.

Οπως είπε ο ίδιος, οι θεσμοί δεν βλέπουν το κοινωνικό μέρισμα ως «νέο χρήμα», αλλά ως αποτέλεσμα της υποεκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού, ενώ αντίστοιχα η επιστροφή της αχρεωστήτως καταβληθείσας αυξημένης εισφοράς υγείας των συνταξιούχων είναι αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων. Τέλος, η κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ αντιμετωπίζεται ως εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ