ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, τακτικό μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Τομεακού, Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020,

meletiou kedeΩς Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της Κ.Ε.Δ.Ε., θα εκπροσωπεί τους Δήμους της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά στις Δράσεις Απασχόλησης.
Στην -ούτως ή άλλως- κομβικού χαρακτήρα, για την Αυτοδιοίκηση, και την ελληνική κοινωνία εν γένει, Επιτροπή Παρακολούθησης του Τομεακού, Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, που θα έχει ως αντικείμενο  την «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση, ορίστηκε -ως εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου. Μάλιστα, λαμβανομένης υπόψη της μακράς και παρατεταμένης κρίσης, που βιώνει η Χώρα μας, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα στην ύφεση, και στον υψηλότατο δείκτη της ανεργίας, που καταγράφονται στην Ελλάδα, ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο κ. Μελετίου, καθίσταται -εκ των πραγμάτων- ιδιαίτερα σημαντικός.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της Κ.Ε.Δ.Ε., ο κ. Μελετίου, είχε την ευκαιρία πρόσφατα, στις 8 Μαΐου, από το βήμα του τακτικού, ετήσιου Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., στη Χαλκιδική, να παρουσιάσει εμπεριστατωμένα, τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, για το υπ΄ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας, που αφορά στην Απασχόληση και στο ρόλο που απαιτούν οι Δήμοι της Χώρας, στο σχεδιασμό του παραγωγικού προσανατολισμού της Ελλάδας, που απαιτείται να αξιοποιήσει το σύνολο των πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα, η Αυτοδιοίκηση, τα συναρμόδια Υπουργεία, και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να συνδιαμορφώσουν ¨Εθνικό Σχέδιο για τη Μείωση της Ανεργίας¨, με τους Δήμους σε ρόλο πρωταγωνιστή και εγγυητή μιας πανεθνικής προσπάθειας, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες, τις προοπτικές και τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε περιοχής της Χώρας.  Επιπλέον, ο κ. Μελετίου υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, 2014-2020, από τους ΟΤΑ πρώτου  βαθμού,  μέσα από τους θεματικούς πόρους και από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα, για την περαιτέρω ανάπτυξη Κοινωνικών Δράσεων, και την παροχή Υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Πολίτες, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, και κάθε κοινωνική ομάδα που έπληξε η κρίση.

Ταυτόχρονα με τις συνθήκες αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της Κ.Ε.Δ.Ε., στην οποία προεδρεύει, προωθεί το ζήτημα της άμεσης αναδιάρθρωσης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (του Ο.Α.Ε.Δ.), με πρώτο, απαραίτητο βήμα, τη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της Κ.Ε.Δ.Ε. στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Παράλληλα, αξιώνει τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Απασχόλησης, σε κάθε Δήμο που δύναται και το επιθυμεί να αναπτύξει τέτοια υπηρεσία. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, η Πολιτεία να εξασφαλίσει και να διαθέσει την αναγκαία χρηματοδότηση, και εκείνα, τα επιπλέον κίνητρα, που θα μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα του νέου θεσμού.
Τέλος, σημαντικό μέρος της προσπάθειας του Δημάρχου Ασπροπύργου, ως τακτικού μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης του Τομεακού, Επιχειρησιακού  Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020, «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Κοινωνικής, αλλά και της Οικιακής Οικονομίας, για την πλήρη αξιοποίηση των οποίων, ως Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος της συμμετοχής των Δήμων, αλλά και των Νομικών τους Προσώπων, στη σύνθεση των Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ