ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο δήμος Ελευσίνας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και επιτυγχάνει οικονομικό όφελος

Τα πρώτα 1.500€ (χωρίς ΦΠΑ) εισέπραξε ο Δήμος Ελευσίνας από τη διάθεση τεμαχισμένης ξυλείας στη βιομηχανία αξιοποίησης αποβλήτων POLYECO, με την οποία έχει σύμβαση. Η τεμαχισμένη ξυλεία πωλείται στην POLYECO προς 15€ (χωρίς ΦΠΑ) ανά τόνο και απ’ αυτήν διατίθεται, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, στην τσιμεντοβιομηχανία ως εναλλακτικό καύσιμο, με προφανές περιβαλλοντικό όφελος, πέραν του οικονομικού. Αν η ξυλεία αυτή κατέληγε στον ΧΥΤΑ, ο δήμος θα είχε επιβάρυνση 60- 70 € ανά τόνο.

Για το 2016 ο Δήμος Ελευσίνας θα υλοποιεί δράσεις όπως:

Σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ θα συνεχίσει το πρόγραμμα χωριστής συλλογής έντυπου χαρτιού για δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία, κ.λ.π. (άρχισε να εφαρμόζεται από το 2015).

Την ξυλεία, που απορρίπτεται στα Skipper και καταλήγει στο δημοτικό ΚΔΑΥ, θα εξακολουθήσει να την διαθέτει σε βιομηχανία επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων (εισπράττοντας 15€/τόνο), η οποία με τη σειρά της την διαθέτει ως εναλλακτικό καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία.

Μέρος των Α.ΕΚ.Κ. (χώματα και πέτρες) θα το διαθέτει μέσω του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης στην τσιμεντοβιομηχανία ως πρώτη ύλη παραγωγής τσιμέντου.

Θα εφαρμόσει στο δημοτικό ΚΔΑΥ εντατική διαλογή υλικών, ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό ανακύκλωσης /αξιοποίησης υλικών.

Γενικώς θα καταβάλει προσπάθεια να εφαρμοστεί στο σύνολό του το νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης ΑΣΑ, όπως αυτό έχει καθοριστεί με την υπ’ αρ. 3/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δράσεις ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων στον Δήμο Ελευσίνας:

  1. Έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 500.000€ ετησίως.
  2. Θα οδηγούν μέχρι το 2020, σύμφωνα με το νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης ΑΣΑ, σε ανακύκλωση και ανάκτηση περίπου το 66% του συνόλου των ΑΣΑ.
  3. Θα μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 43.660 τόνους/έτος , και
  4. Θα παράγουν πράσινη ενέργεια 36,7 GWh/y, η οποία είναι ισοδύναμη προς το 75% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και προς 3 εκατ. Λίτρα Diesel, τα οποία αρκούν για τη θέρμανση 2.000 οικιών”.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ