ΚΟΣΜΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Ζούκερμπεργκ δίνει εξηγήσεις θέμα της Cambridge Analytica

Στον απόηχο του σκανδάλου περί κακοδιαχείρισης δεδομένων των χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc., Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε ότι η εταιρεία του «έκανε λάθη» στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τις «πιο σημαντικές κινήσεις για την αποτροπή κάτι ανάλογου σήμερα, τις έχουμε πάρει εδώ και χρόνια», σημειώνοντας όμως μία σειρά μέτρων που θα πάρει η εταιρεία, για να ενισχυθεί περαιτέρω η ασφάλεια των χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και να καταστεί πιο δύσκολη η κλοπή δεδομένων.

Συγκεκριμένα, με κοινοποίηση στον προσωπικό του λογαριασμό, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εταιρεία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στο μέσο σε όσους προγραμματιστές προέβησαν σε κάθε είδους κακοδιαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, υπογραμμίζοντας ότι θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των προγραμματιστών σε αυτά. Μάλιστα, προσέθεσε ότι όσοι χρήστες έχουν επηρεαστεί από αυτή την κακοδιαχείριση, θα ενημερωθούν σχετικά.

Επιπλεόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, όποιος σχεδιαστής εφαρμογών βρεθεί να κάνει κακόβουλη χρήση του λογισμικού του, θα εκτεθεί δημοσίως, ενώ όσοι προγραμματιστές αρνούνται τους ελέγχους, θα εκδιωχθούν από την πλατφόρμα του μέσου.

Επίσης, σημείωσε ότι η Facebook Inc. θα ελέγξει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων του Facebook, και πρόσθεσε ότι θα εισάγει ένα νέο εργαλείο στην κορυφή της ροής ειδήσεων (news feed) της ιστοσελίδας, το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε χρήστη να μπλοκάρει τις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την κλοπή των προσωπικών δεδομένων πενήντα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica, σημειώνοντας πως «εγώ άρχισα το Facebook και στο τέλος της ημέρας εγώ είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην πλατφόρμα».

Το πρόβλημα πριν το 2014

Ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε κακόβουλα την παλιά πολιτική του Facebook, η οποία ίσχυε πριν το 2014 και επέτρεπε σε όσους δημιουργούσαν εφαρμογές να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα δεδομένα των χρηστών που έκαναν χρήση αυτών των εφαρμογών, αλλά και σε κάποια στοιχεία των φίλων τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Cambridge Analytica κατάφερε μέσω της ψυχο-ερευνητικής εφαρμογής του ακαδημαϊκού Αλεξάντρ Κόγκαν, να συλλέξει τα δεδομένα της, καθώς πέραν των 300.000 χρηστών που ήταν εγγεγραμμένοι σε αυτή, μπορούσε να μαζέψει και στοιχεία από τους φίλους τους.

Ο Ζούκερμπεργκ επιβεβαίωσε πως το Facebook ενημερώθηκε για το πρόβλημα το 2015 και έλαβε διαβεβαιώσεις τόσο από τον Κόγκαν όσο και από την Cambridge Analytica, ότι τα δεδομένα που είχαν αποσπαστεί, καταστράφηκαν, κάτι το οποίο τελικά αποδείχθηκε ψευδές.

Τέλος, άλλα μέτρα που θα εισάγει η πλατφόρμα είναι η απαγόρευση στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, οι οποίοι έχουν να τις χρησιμοποιήσουν τρεις μήνες, και ο περιορισμός των δεδομένων που θα μπορεί να «δει» αυτόματα μία εφαρμογή, μετά το κατέβασμα της από έναν χρήστη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ