ΤΟΠΙΚΑ

Ο θανατηφόρος υδράργυρος… στη Βουλή

ydrarg-thumb-largeΣε άρθρο στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 αναφορικά στον θανατηφόρου υδραργύρου αλλα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε συνδυασμό με την παρακείμενη ξυλεία τονίσαμε τη βαρύτητα του προβλήματος και αναμέναμε κάποιος αρμόδιος φορέας να ενδιαφερθεί για αυτο. Τελικά τα απανωτά δημοσιεύματα και η πίεση οδήγησαν το θέμα -με ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου- στη Βουλή.

Σημειώνουμε πως απο την άποψη της επικινδυνότητας είναι το σοβαρότερο θέμα με το οποίο το μέσο μας έχει ασχολήθει και απορούμε γιατι δεν παρενέβησαν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς. Το καινούριο στοιχείο ήταν σαφώς η γειτνίαση του υδραγρύρου με τόνους παρατημένης ξυλείας εδώ και χρόνια σε αποθήκη της εταιρείας SHELMAN.

Η ερώτηση της κας Χριστοφιλοπούλου:

“ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτη

ΘΕΜΑ: «Αποθήκευση αποβλήτων υδραργύρου στον Ασπρόπυργο Αττικής»

Ο θανατηφόρος υδράργυρος... στη ΒουλήΚύριε Υπουργέ, Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία της Γερμανίας, παράνομη μεταφορά μεγάλης ποσότητας αποβλήτων υδραργύρου στη χώρα μας, με σκοπό να προωθηθεί σε τρίτες χώρες κατά παράβαση των Κανονισμών 1013/2006 & 1102/2008 (ΕΚ). Τα απόβλητα αυτά αποθηκεύτηκαν σε εγκαταστάσεις ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, συνορεύουν με αποθήκη στην οποία βρίσκονται τόνοι ξυλείας, γεγονός που γεννά κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ως γνωστό, ο υδράργυρος αποτελεί επικίνδυνη ουσία που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο περιβάλλον και επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να επανεισαχθούν τα απόβλητα στη χώρα προέλευσής τους. Δυστυχώς, ενώ έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που ο τότε Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης ζήτησε από τις Γερμανικές Αρχές να μεριμνήσουν ώστε η χώρα μας να απαλλαγεί από το φορτίο του υδραργύρου, ως σήμερα, τα επικίνδυνα απόβλητα παραμένουν στον Ασπρόπυργο επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά ακόμη περισσότερο τη Δυτική Αττική.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1. Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλούς αποθήκευσης των αποβλήτων υδραργύρου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και σε ποιες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου τα απόβλητα υδραργύρου να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους;

3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των αποβλήτων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου”

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ