Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι με την πληροφορία πως στην Ελευσίνα στον χώρο της Ελαιουργικής η οροφή του κτηρίου είναι κατασκευασμένη απο αμίαντο (ελενιτ). Σε ρεπορτάζ που κάναμε χθες στον χώρο όχι μόνο επαληθεύτηκε το γεγονός αλλά οι φθορές που υπήρχαν στο εν λόγω υλικό ήταν οφθαλμοφανείς. Αυτό το αναφέρουμε διότι ο αμίαντος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία όταν ως υλικό φθείρεται. Παίρνουμε λοιπόν τα πράγματα απο την αρχή.

Ο εν λόγω χώρος που βρίσκεται στην καρδιά της Ελευσίνας είναι ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Έχει γίνει εδω και πολλά χρόνια παραχώρηση στον Δήμο Ελευσίνας με ημερομηνία κατάληξης το 2025. Απο τη μεριά του ο Δήμος έχει παραχωρήσει χώρους σε αθλητικούς συλλόγους καθως και σε φορείς για την διενέργεια εκδηλώσεων. Αυτό σημαίνει οτι οι επισκεψιμότητα του χώρου είναι πολύ μεγάλη, κυρίως σε νέα παιδιά. Σε επικοινωνία που είχαμε με υπευθύνους του Δήμου και σε ερώτηση που απευθύναμε αν ο Δήμος σκοπεύει να κάνει κάτι στον χώρο λόγω της ύπαρξης του αμιάντου, μας απαντησαν πως στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι αλλα όπως μας είπαν: “Περιμένουμε την επέκταση της παραχώρησης από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου για να παρέμβουμε”.

Αγαπητοί αναγνώστες επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό εκτίθενται εκατοντάδες αθλητές και πολίτες σε κίνδυνο και μέχρι να παρέμβει ο Δήμος, θα πρέπει άμεσα να γίνει αποκλεισμός του χώρου απο κάθε δραστηριότητα και να γίνει απο αρμόδια συνεργεία η αφαίρεση του αμιάντου, μιας ουσίας άκρως επικίνδυνη για την υγεία.
Σημειώνουμε εδω πως παρόμοιο κρούσμα αμιάντου είχαμε αντιμετωπίσει με το Θριάσιο Νοσοκομείο, οπου ως γνωστόν αφαιρέθηκε απο ειδικά συνεργεία.
Παρακάτω μεταφέρουμε τις ιδιότητες του αμιάντου για να εξάγετε μόνοι σας τα συμπεράσματα.
Τι είναι ο αμίαντος;
Αμίαντος είναι ομάδα διαφορετικών πυριτικών ορυκτών με κοινό χαρακτηριστικό την ινώδη μορφή τους. Ο αμίαντος έχει χρήσιμες φυσικές και χημικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στο παρελθόν σε ποικιλία εφαρμογών, αν και σήμερα η χρήση του έχει απαγορευθεί λόγω του ότι η εισπνοή του προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες. Από άποψη χημικής σύστασης πρόκειται για ένυδρα πυριτικά άλατα του μαγνησίου, τα οποία περιέχουν και ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο σε διαφορετικούς χημικούς τύπους, καθώς και ελεύθερο πυρίτιο. Κοινές μορφές αμίαντου είναι: ο λευκός αμίαντος που αποτελεί παραλλαγή του ορυκτού σερπεντίνης, ο κυανός αμίαντος και ο καφέ αμίαντος, που ανήκουν στην ομάδα ορυκτών που ονομάζονται αμφίβολοι. Σε κάποιες μορφές του είναι τοξικός, καθώς η εισπνοή μικρο-ινών αμίαντου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις (μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονοκονίαση). Η χρήση του έχει πλέον απαγορευτεί πλήρως στην Ελλάδα (Οδηγία 1999/77/ΕΚ και Οδηγία 2003/18/ΕΚ) και σε πολλές άλλες χώρες.
Οι τοξικές επιδράσεις
Οι βλαπτικές επιδράσεις του αμίαντου έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920, οπότε ο Βρετανός παθολόγος Dr. Cooke εξέτασε εργάτες που εκθέτονταν σε περιβάλλον σκόνης αμίαντου και ονόμασε την παρατηρούμενη ασθένεια του πνεύμονα “ασβέστωσις”. Σήμερα ο αμίαντος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης (κυρίως μεσοθηλίωμα και καρκίνος του πνεύμονα), στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η διαπιστωμένη, πλέον, ενοχοποίηση του για καρκινογένεση έχει οδηγήσει πολλές χώρες στη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης του και τη σταδιακή πλήρη απαγόρευσή του. Στην Ελλάδα η νομοθεσία θέσπιζε ένα αρκετά αυστηρό πλαίσιο για την χρήση του αμίαντου (ΠΔ 70α/1988, ΠΔ 175/97), ενώ πλέον σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών 1999/77/ΕΚ και 2003/18/ΕΚ απαγορεύεται η εξόρυξη και χρήση του. Η διαχείριση του αμίαντου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία του προσωπικού που μπορεί (εσκεμμένα ή όχι) να έρθει σε επαφή μαζί του, προϋποθέτει την αναγνώρισή του. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο δεδομένου ότι μοιάζει μακροσκοπικά με αρκετά άλλα υλικά τα οποία όμως είναι αβλαβή. Για το λόγο αυτό απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις.
Ε. Λιάκος
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter