Η διακοψιμότητα αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. Το μέτρο ουσιαστικά αφορά στη δυνατότητα διακοπής ή τον περιορισμό της παροχής ρεύματος σε μεγάλους καταναλωτές, έναντι μίας αποζημίωσης όταν ο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την αποφυγή μπλακ άουτ, την ευστάθεια του συστήματος κ.λπ. Ενάμισι χρόνο από τότε που ξεκίνησε να συζητείται, και πέντε μήνες αφ’ ότου οι Βρυξέλλες άναψαν το “πράσινο φως”, το μέτρο της διακοψιμότητας στις βιομηχανίες φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
- Διαφημιση -
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα συζητήθηκε ο τρόπος και οι δυνατότητες εφαρμογής του μέτρου της διακοψιμότητας για τη μείωση του κόστους ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες . Το μέτρο συνίσταται σε μειώσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού για τις επιχειρήσεις που θα δεχθούν μείωση του φορτίου σε περιόδους αιχμής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος, ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Γιάννης Γιαρέντης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) Γιάννης Στεφανόπουλος, αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με τον πρόεδρό της Κώστα Κουκλέλη, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου.
Ο κ. Τόλιος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της αξιοποίησης του μέτρου της διακοψιμότητας, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών (υψηλής και μέσης τάσης), τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εξαγωγών και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης.
SOS η εφαρμογή του μέτρου και για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στη Χαλυβουργική
Υπενθυμίζεται ότι πριν το ΠΑΣΧΑ εκπρόσωποι των εργαζομένων απο τη Χαλυβουργική και τη Χαλυβουργία έθιξαν στον αρμόδιο υπουργό τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου του μετάλλου με αιχμή τη συρρίκνωσή του, που συνοδεύεται από απώλειες θέσεων εργασίας με απολύσεις και «εθελούσιες εξόδους», που ισοδυναμούν με απολύσεις. Ανέφεραν το πρόσφατο παράδειγμα της «Χαλυβουργικής», που τους ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 100 εργαζομένων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική χαλυβουργία είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από το υπουργείο να εξετάσει το μέτρο της «διακοψιμότητας» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (δηλαδή συμβάσεις μειωμένης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, όταν υπάρχει περίσσευμα στο σύστημα, όπως π.χ. τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα). Επίσης ζήτησαν να μην αντιμετωπίζονται δυσμενώς από την πολιτεία και ειδικότερα από το καθεστώς προμηθειών της ΔΕΗ, βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελλάδα και παράγουν προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως μετασχηματιστές, «έξυπνοι μετρητές» κ.λπ.