ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επιβίωσε της πρότασης μομφής

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί εξαιτίας της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης να αγνοήσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών και να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, επιβάλλοντας με διάταγμα τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν ευκολότερη την πρόσληψη -αλλά και την απόλυση.

Η πρόταση μομφής είχε κατατεθεί από τη Δεξιά και απορρίφθηκε από την Εθνοσυνέλευση, γεγονός που σημαίνει ότι εγκρίνεται το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των σχέσεων εργασίας.

Ωστόσο, την ίδια ώρα οι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους, ενώ δεν διαφαίνεται πρόθεση αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου.

Tο γεγονός ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αποκλιμάκωσης των απεργιών και των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου υποδηλώνει ότι ενισχύεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις πολίτες σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις ακόμη και σε μεγάλη μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, 246 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην πρόταση μομφής που όμως για να περάσει χρειαζόταν 288 ψήφους.

Μόνο μία φορά στο παρελθόν έχει εγκριθεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: το 1962, όταν οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ