ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Π. Καμμένος «αδειάζει» Κουβέλη για τις φρεγάτες

Τρικυμία στην κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί το θέμα με τις δύο γαλλικές φρεγάτες καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για μίσθωση  αλλά εξετάστηκε η πιθανότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για κατασκευή φρεγατών.

Για το θέμα των γαλλικών φρεγατών ο υπουργός Άμυνας έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας πως σε επίπεδο κορυφής (Μακρόν – Τσίπρα) εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων  8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα που αφορά την επιστροφή από την Γαλλία στην Ελλάδα ενός ποσού να χρησιμοποιηθεί προκειμένου  να υπάρχει συνέργια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε αναφέρει προ ημερών ότι δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM θα πλεύσουν σε ελληνικές θάλασσες το καλοκαίρι. Ο ίδιος  είχε σημειώσει ότι σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αποκτήσει και μια ακόμη φρεγάτα τύπου FREMM, καθώς και μία άλλη Belh@rra. H τελευταία, δε, πρόκειται για φρεγάτα υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που υπήρχε ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι ο  πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργιών που μπορούν να υπάρχουν.

Στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 υποστήριξε ότι «τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Καμμένος. Υπογράμμισε ακόμη πως σύμβουλος του πρωθυπουργό έχει ενημερώσει τον αμερικανό πρέσβη ενώ και ο ίδιος θα ενημερώσει τον ομόλογό του προκειμένου να πουν ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

Ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων. «Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021» είπε χαρακτηριστικά ενώ διευκρίνισε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας – σε περίπτωση που υπάρξει αίσιο τέλος στη συμφωνία – θα το παραλάβει μετά από  δύο χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ