ΤΟΠΙΚΑ

Ο Michelangelo Pistoletto στα Αισχύλεια 2014

Το φεστιβάλ Αισχυλείων, που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, στο εικαστικό του πρόγραμμα θα φιλοξενήσει φέτος τον Michelangelo Pistoletto. Ο Michelangelo Pistoletto – ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της Ιταλίας, πρωταγωνιστής της κίνησης «Arte Povera» – θα παρουσιάσει έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας, σε μία έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η Manuela Gandini, κριτικός τέχνης, καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (NABA) στο Μιλάνο.

Δύο μεγάλες κατασκευές, ειδικά για μεγάλους χώρους, εμπνευσμένες και σχεδιασμένες για το ελληνικό περιβάλλον, θα διεγείρουν συμβολικά το χώρο και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της ιστορίας. Επανασυνδέοντας τα ερείπια του παρελθόντος με αυτά του σήμερα, τον αρχαίο μύθο με την καθημερινότητα, τον άνθρωπο με το θείο, ο καλλιτέχνης θα αφήσει ένα σημάδι δυνατό και στοχευμένο στο χώρο των «Αισχυλείων». Το έργο του Pistoletto θα περιλαμβάνει in situ κατασκευές, έργα που θα τοποθετηθούν σε κτήρια του Ελαιουργείου και δράσεις στο χώρο που θα γίνουν στην διάρκεια παραμονής του στην Ελευσίνα. Αύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Pistoletto θα συνομιλήσει με το Ελληνικό κοινό, για το έργο και την εποχή του Στις 25 Ιουνίου,στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Pistoletto θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με το Ελληνικό κοινό, για το έργο, την ιστορία και την εποχή του. Την επιμέλεια της έκθεσης θα έχει η Ιταλίδα κριτικός τέχνης και συγγραφέας Manuela Gandini.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τις 30 Αυγούστου -ημέρα των εγκαινίων- έως τις 5 Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο η Ελληνίδα καλλιτέχνης Μαίρη Ζυγούρη θα οργανώσει δράσεις στη διάρκεια πομπής από τον Κεραμεικό μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η πομπή θα διανύσει την απόσταση των 20 χλμ. της Ιεράς Οδού, πάνω στις ίδιες οδικές αρτηρίες που κατά την αρχαιότητα οι μυημένοι διέρχονταν στην πορεία τους προς το Ελευσίνιο Ιερό,αλλά αυτή την φορά αγγίζοντας το παρόν ενός αστικού και βιομηχανικού περιβάλλοντος της νεότερης σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ποια χαρακτηριστικά θα μπορούσε να έχει μία σύγχρονη τελετουργία, ένας θεσμός, ώστε να λειτουργεί ενοποιητικά ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας, ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης, φύλου ή φυλής? Τι μπορούμε να ανακαλέσουμε από τη λατρευτική εκείνη πομπή και πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εκείνη τη μαγική συνοχή των Αθηναίων, που τελετουργικά ακολουθούσαν την πορεία του Ιεροφάντη? Αυτά τα ερωτήματα για την καλλιτέχνιδα γίνονται ένα υλικό έρευνας και επεξεργασίας για να κατατεθεί ώς καλλιτεχνική πράξη, χρησιμοποιώντας video και film, στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο “Λ.Κανελλόπουλος” την περίοδο 30 Αυγούστου εως 5 Οκτωβρίου 2014.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ