ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 120 φορτία εγκλωβισμένα στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

201EAF27DE5D408D879D50A91AE98B2C

Πάνω από 90 φορτία εξαγωγής προϊόντων και 33 φορτία εισαγωγής πρώτων υλών παρέμεναν το πρωί εγκλωβισμένα λόγω της διακοπής λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επικαλούμενη στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από κοινού με τους διαμεταφορείς.
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, η διοίκηση του ΣΕΒΕ ζητά την εξεύρεση άμεσης λύσης και την απελευθέρωση του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά, παράδοση και παραλαβή προϊόντων προς και από το εξωτερικό.
Στην επιστολή του, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα για τους Έλληνες εξαγωγείς που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες πέντε ημέρες, λόγω του κλεισίματος της γραμμής από τους πολύπαθους, όπως τονίζει, μετανάστες.
«Στη συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα κατάληψη δρόμων και δημόσιων αρτηριών, ήρθε να προστεθεί το κλείσιμο της κύριας σιδηροδρομικής σύνδεσης της χώρας με την Ευρώπη από την προηγούμενη Παρασκευή» σημειώνει ο ΣΕΒΕ.
Οι εταιρείες που βλέπουν τα προϊόντα τους να χάνουν τις ημερομηνίες παράδοσης στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, προσθέτει, δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή των φορτίων τους στην Θεσσαλονίκη και την επαναδρομολόγηση μέσω Βουλγαρίας, μια διαδρομή που είναι κατά τουλάχιστον 20% ακριβότερη, ενώ δημιουργεί καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης και τήρησης των προθεσμιών, με επιπτώσεις και στους εξαγωγείς και στην πολλαπλώς πληγείσα αξιοπιστία της χώρας και των επιχειρήσεών της στους συνεργάτες του εξωτερικού.
«Είναι αδιανόητο», καταλήγει, «σε μια χώρα που πασχίζει να βγει από την κρίση, οι ελάχιστες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις να καλούνται να επωμισθούν ένα ακόμα επιπλέον κόστος, αυτό των αυξημένων δαπανών για μεταφορές».

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ