ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Παγίδα” πληθωρισμού για τις συντάξεις, αυξάνονται οι εισφορές για τα εφάπαξ

Ριζικές ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και στο ύψος των εισφορών για τα εφάπαξ φέρνει τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες το Υπ. Εργασίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή,  οι συντάξεις όσων αποχώρησαν μετά τη 12/5/2016 θα αναπροσαρμόζονται  ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού, ενώ “παλιοί” (προ της 1/1/1993) και “νέοι” ασφαλισμένοι (μετά της 1/1/1993) θα καταβάλλουν τις ίδιες εισφορές ύψους 4% επί των αποδοχών τους για τα εφάπαξ.

Οι δύο αυτές αλλαγές προκαλούν τα ακόλουθα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους:

1. Αν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή “τρέχει” με αρνητικούς ρυθμούς, τότε οι νέες συντάξεις θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω. Υπενθυμίζεται πως καθ’ όλη την περίοδο 2013 -2016 κυριαρχούσε ο αποπληθωρισμός φτάνοντας ακόμα και τα όρια του -3%.

2. Η υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων στην εισφορά 4% επί των ακαθαρίστων  αποδοχών τους για τον κλάδο του εφάπαξ (πχ έναντι 0,4% -2% που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων) θα προκαλέσει αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές τους. Σημειώνεται, επίσης, πως με βάση το νέο Ασφαλιστικό, η εισφορά 4% θα καταβάλλεται ολόκληρη από τον ασφαλισμένο. Έτσι –για παράδειγμα- αν η εισφορά του για το εφάπαξ αυξηθεί κατά 2%, θα μειωθούν κατά αντίστοιχο ποσοστό οι καθαρές αποδοχές του.

Ειδικά για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, η τροπολογία προβλέπει πως με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα υπολογιστούν οι συντάξεις μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, οι συντάξεις θα υπολογίζονται από το 2021 με βάση ένα νέο δείκτη μισθών, τον οποίο θα διαμορφώσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι, αφού οι συντάξεις περάσουν τη μέγγενη του υπολογισμού τους με βάση τον αποπληθωρισμό των τιμών θα πρέπει να περάσουν τη μέγγενη του αποπληθωρισμού των μισθών.

Τα χθεσινά στοιχεία τα οποία δημοσίευσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για το Μάιο του 2016, έδειξαν ότι συνεχίζεται η μείωση των μέσων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. (-2,41% το Μάιο του 2016 έναντι του Μαΐου του 2015). Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2021, τότε η πτώση των μισθών, τότε –με βάση όσα προκύπτουν από την τροπολογία της κας Αχτσιόγλου- θα πρέπει να συμπαρασύρει και πάλι τις συντάξεις προς τα κάτω.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ