ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στο πακέτο μέτρων στήριξης της απασχόλησης

Την επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, και για τους επόμενους μήνες, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά και την έγκριση του δανείου ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Ηδη, στον σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων, Εργασίας και Οικονομικών, βρίσκεται η νέα δέσμη μέτρων για το φθινόπωρο, όπου συμπεριλαμβάνεται η παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και για Νοέμβριο σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, καθώς και η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζομένους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους. Καθώς μάλιστα, τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για τη χώρα μας ποσό υψηλότερο από το αρχικώς αναμενόμενο, δίνεται η δυνατότητα με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, εκτός από την επέκταση του προγράμματος –που μέχρι σήμερα δεν προσείλκυσε το ενδιαφέρον που αναμενόταν–, να υπάρξει και νέα βελτιωτική παρέμβαση, με ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι, που θα αποφασιστεί μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος, στις 15 Οκτωβρίου.

Επιδόματα ανεργίας

Στο ίδιο πλαίσιο, του φθινοπωρινού πακέτου στήριξης, εξετάζεται και η δίμηνη παράταση, δηλαδή για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, των επιδομάτων ανεργίας τόσο για βραχυχρόνιους όσο και μακροχρόνια ανέργους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ήδη για τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, από τον Μάρτιο έως και σήμερα έχουν καταβληθεί κεφάλαια ύψους 1.569.589.168 ευρώ, τα οποία αφορούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Κι όπως προκύπτει από το υπουργείο Οικονομικών, με το δάνειο ύψους 2,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε –αναμένεται η τελική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο– θα καλυφθούν τα μέτρα αυτά, καθώς και η συνέχισή τους τους επόμενους μήνες.

Σε δόσεις τα χρήματα

Αναλυτικά, τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων και την υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία». Η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δόθηκε η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και σε κάθε άλλο κλάδο που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Στο τραπέζι είναι τώρα νέα παράταση, ώστε οι αναστολές να φτάσουν πιθανότατα έως και τον Νοέμβριο.

Αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη αποτυχία του μηχανισμού που θεσμοθετήθηκε ως το βασικό όπλο ανάσχεσης των απολύσεων και της ανεργίας, η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε βελτιωτικές διατάξεις, βάσει των οποίων πλέον επιδοτούνται στο 100% οι εισφορές –εργοδοτών και εργαζομένων– για τον χρόνο εργασίας που χάνεται από 1/7 έως 15/10, ενώ δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό έχουν και οι εποχικοί εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο εντάχθηκαν στον μηχανισμό μόλις 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι.

Τουριστικές επιχειρήσεις

Στο νέο «πακέτο» εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος έως το τέλος του έτους, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων για νέα, μεγαλύτερη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό το αίτημα του ΣΕΤΕ για επέκταση του «Συν-Εργασία» έως τον Μάρτιο του 2021, καθώς και για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ηδη, η κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% (και όχι μόνο για το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν απασχολείται) ισχύει στις εποχικές επιχειρήσεις που είχαν το 50% του τζίρου του 2019 εντός του 3ου τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, για το διάστημα από 1/7 έως 30/9.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ