ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραδοχή Βίτσα: 50% περισσότεροι οι πρόσφυγες φέτος στη χώρα μας

Αυξημένες κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018 είναι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, παραδέχθηκε την Παρασκευή από τη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας, αποδίδοντας τις αυξημένες ροές ως έναν από τους βασικούς λόγους για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά.

«Ενδεικτικά σας λέω ότι το 2016 (από τον Έβρο) πέρασαν 3.330 άνθρωποι, το 2017, 5.500 άνθρωποι και το 2018 έχουν ήδη περάσει περίπου 12.000 ως τώρα» είπε ο υπουργός.

Η κατάσταση είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή, δήλωσε για τα νησιά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα, για να περιγράψει τη δύσκολη εικόνα που υπάρχει στα νησιά, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι την επόμενη μέρα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σάμο έφτασαν στο νησί 236 άνθρωποι.

Αναφερόμενος στη Μόρια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 7.500 άνθρωποι, και το επόμενο διάστημα θα μετακινηθούν 1.030, ενώ το πρόγραμμα μετακινήσεων προς την ενδοχώρα θα συνεχιστεί.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και δεν τους βρίσκουμε για να τους επιδώσουμε το άσυλο, όχι γιατί έχουν φύγει αλλά γιατί φοβούνται για το ποια θα είναι η απόφαση» δήλωσε δε ο υπουργός.

Ο κ. Βίτσας τόνισε επίσης ότι οι επιστροφές μεταναστών είναι λίγες και είναι περισσότερες οι εθελοντικές επιστροφές: «Ο στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα των επιτροπών προσφύγων, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σχέση με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο πράγμα» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός δεν έκανε αναφορά στις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων του μέχρι χθες επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ