ΤΟΠΙΚΑ

Παραλίες για σκύλους και με το νόμο!

skylos paraliaΤο φετινό καλοκαίρι θα βρει χιλιάδες Ελληνες και ξένους φιλόζωους στις παραλίες μαζί με τα ζώα τους για πρώτη φορά νόμιμα και χωρίς γκρίνιες. Ηδη οι προτάσεις για το ποιες παραλίες θα υποδέχονται τα συμπαθή τετράποδα τόσο από δήμους στην Αττική και την Πελοπόννησο όσο και από νησιά πέφτουν βροχή, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα έντονο. Η αναλογία που ζητούν οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι μία παραλία στις τρεις ή μία στις τέσσερις, ενώ το υπουργείο αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει στα χέρια του το συνολικό αριθμό των προτάσεων και στη συνέχεια, μετά από μια αξιολόγηση, να προχωρήσει και στο νομοθετικό ορισμό τους. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα και για τον τουρισμό αναμένεται να φέρει αυτή η ρύθμιση καθώς έχουν παρατηρηθεί σωρεία αρνητικών σχόλιων από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μαζί με το κατοικίδιό τους και στην πλειονότητά τους είναι συνηθισμένοι από ένα τελείως διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Σε συνάντηση που είχε με τις φιλοζωικές οργανώσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε υπογραμμίσει το αναχρονιστικό πνεύμα που διέπει το σημερινό πλαίσιο: «Παρακολούθησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συζήτηση και τον προβληματισμό χιλιάδων πολιτών για το θέμα. Παράλληλα, έψαξα να βρω τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξα στη σημερινή λύση. Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν την ιδιομορφία», τονίζει.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπονται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (pet friendly areas). Τρία είναι τα βασικά κριτήρια ώστε μια παραλία να χαρακτηριστεί φιλική προς το κολύμπι των ζωών με βάση την ανακοίνωση των Αρχών: -Οι παραλίες να μην έχουν χαρακτηριστεί ή πρόκειται να χαρακτηριστούν «πολυσύχναστες». -Να έχουν περιορισμένη έκταση ώστε να υπάρχει σωστός έλεγχος των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους και -Να συμπεριληφθούν οι παραλίες που υπόκεινται σε καθ’ ολοκληρία εκμετάλλευση (καταβολή εισιτηρίου στην είσοδο). Μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους στους οποίους δεν απαγορεύονται η κυκλοφορία και η παραμονή των ζώων, το κολύμπι απαγορευόταν με μη αντικειμενικά κριτήρια, όπως λόγους αισθητικής ή λόγους φιλοζωίας των παρευρισκομένων, οι οποίοι αντιδρούσαν με την παρουσία των κατοικίδιων, κυρίως των σκύλων. Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012, τα κατοικίδια ζώα εμβολιάζονται ετησίως, ενώ οι κηδεμόνες τους οφείλουν να επιδεικνύουν το βιβλιάριο υγείας τους ή το διαβατήριο, όποτε ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές. Βασικό δεδομένο για τη ρύθμιση είναι ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ρυπαίνουν τη θάλασσα, καθώς, εκ φύσεως, οι ανατομικές τους λειτουργίες τους απαγορεύουν να εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες εντός της θάλασσας. Οι ασάφειες και οι παρερμηνείες των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Λιμένος μπαίνουν επί τάπητος και επιτέλους η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα συμβαδίζει με τα σύγχρονα δεδομένα.

 

  Οι προτάσεις των πρώτων 8 δήμων για 19 παραλίες

Ηδη οκτώ δήμοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και 19 παραλίες ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν το παιχνίδι των τετράποδων φίλων. Οι Δήμοι Ιθάκης, Ιου, Μήλου και Σφακίων από τα νησιά και Μεγάρων, Μαρκόπουλου, Λουτράκιου και Πηνειού από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι οι πρώτοι που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν μαζί με τις προτάσεις που αναμένονται και από την υπόλοιπη Ελλάδα και θα συμπεριληφθούν στο τελικό φιλοζωικό χάρτη των ελληνικών ακτών.

Συγκεκριμένα: -Στην Ιθάκη προτείνονται τρεις παραλίες. Η ακτή Ταμπακαριό και η παραλία απέναντι από το κτίριο του Εντευκτηρίου στην περιοχή Βαθύ και η παραλία Πλακούτσες-Μαυρώνα στο Κιονίο Βορείου Ιθάκης. -Στην Ιο η παραλία Αγ. Ειρήνης στον Ορμο. -Στα Σφακιά της Κρήτης προτείνονται δύο παραλίες, το Ακρωτήρι και το Βιγλιστήρι. -Στη Μήλο, το δημοτικό συμβούλιο πρότεινε τρεις παραλίες, την παραλία Δεκατέσσερις στην Τρυπητή, τη Νεροδάφνη και στην περιοχή του Τριοβασάλου την όμορφη ακτή Καστανάς. -Στο Μαρκόπουλο στην περιοχή του Πόρτου Ράφτη την παραλία στη θέση Βουρλέζα. -Στο Δήμο του Πηνειού η παραλία ανάμεσα στις περιοχές Μπούκας και Καλυβιών. -Στα Μέγαρα προτείνεται η παραλία Πούντα στη Νέα Πέραμο και στο Αλεποχώρι η παραλία στους Κολπίσκους προς τη Μαυρολίμνη. Στον Αγιο Νικόλαο, στα Μέγαρα, η παραλία από το καρνάγιο μέχρι την παιδική χαρά του Αγίου Νικολάου, ενώ στην Κινέττα η παραλία Βουλιαγμένη. -Στο Λουτράκι τέσσερις παραλίες έχουν ήδη προταθεί, αυτή στη Σχολή Μηχανικού, την παραλία των Αγίων Θεοδώρων στη θέση Φάρος, ενώ στα Ισθμια η παραλία στη θέση Μύτικας. Και τέλος στη Δημοτική Κοινότητα Πισίων η παραλία του Αγίου Βλαστού, στον οικισμό Βαμβακιές.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ