ΤΟΠΙΚΑ

Πατούλης: Η Δούρου δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα σε Μάνδρα και Μάτι

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία:

 • Η Αττική έχει τη μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης στη Φυλή. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν ονοματεπώνυμο. Δούρου και Σγουρός, απέτυχαν παταγωδώς, αφήνοντας πίσω μια τεράστια «υγειονομική» βόμβα.
 • Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας. Είναι ακατανόητο η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της χώρας να μην είναι κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
 • Δεν είναι δυνατόν να μην έχει αξιοποιήσει η κα Δούρου όλα αυτά τα χρόνια το πιο απλό, να μπορεί να στελνει σε έκτακτες περιπτώσεις ένα sms στους πολίτες και να τους καθοδηγεί.
 • Οι πληγές που άφησε πίσω της η τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα θα μας βαραίνουν ως πολίτες για μια ζωή.
 • Η κα Δούρου δεν χρειαζόταν να κάνει τον πυροσβέστη όπως επιμένει να λέει ότι της ζητούμε, αρκούσε να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.
 • Δούρου και Σγουρός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν εκφράζω προτίμηση για τον αντίπαλο, γιατί θεωρώ αντίπαλο τα προβλήματα κι όχι τα πρόσωπα.
 • Στόχος είναι η Αττική να μπορέσει να διοικηθεί με υπευθυνότητα και συναίνεση στην πράξη, χωρίς κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις.
 • Η Μαρίνα αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις γύρω μας κάθε φορά και δημιουργεί τη δική της συλλογιστική με θετικό πάντα πρόσημο. Πιστεύει σε εμένα και αυτό μου δίνει δύναμη.

***

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι πέντε κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;

Γιώργος Πατούλης: Γιατί έχω το σχέδιο, την εμπειρία, τη γνώση των προβλημάτων, την ομάδα των ανθρώπων με τους οποίους θα μπορέσω να δώσω λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του Λεκανοπεδίου. Ενώ έχω αποδείξει την αποτελεσματικότητά μου όλα αυτά τα χρόνια, απο τις θέσεις ευθύνης που πέρασα. Στον Δήμο Αμαρουσίου. Στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Τον ΣΠΑΠ. Απο όλες αυτές τις θέσεις έκανα έργο και παρουσίασα μετρήσιμα αποτελέσματα. Για τους λόγους αυτούς κι επειδή η Αττική πλέον χρειάζεται πράξεις κι όχι λόγια, διεκδικώ την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αττικής.

Διαφήμιση

Πατούλης: Η Δούρου δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα σε Μάνδρα και Μάτι

Χ.Α.: Ποια είναι τα 5 πρώτα πράγματα τα οποία θα θέλατε να αλλάξετε εφόσον εκλεγείτε;

Γ.Π.: Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω ή να υπερθεματίσω κρίσιμα ζητήματα, θα σας παρουσιάσω βασικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δεσμεύομαι να δουλέψω:

Πρώτον, αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, για να αισθάνονται οι πολίτες της Αττικής ασφάλεια για τη ζωή και τις περιουσίες τους. Έργα για τηναναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στους 66 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Δήμων, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές. Αναβάθμιση του πράσινου χαρακτήρα της Περιφέρειας.

Δεύτερον, συνεργασίες και συνέργειες με το Κεντρικό Κράτος αλλά και τηνιδιωτική επιχειρηματικότητα, για την εκτέλεση έργων και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς, όπου η Αττική έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να τονώσουμε την τοπική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Τρίτον, ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Περιφέρειας με συγκροτημένες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Απο την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, ως την ανάληψη νέων ρόλων σε τομείς όπως η πρόληψη της υγείας.

Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αττικής αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της; Πώς διορθώνεται το μεν και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο;   

Γ.Π.: Δε μας τιμά αυτό που θα σας πω αλλά είναι αδήριτη πραγματικότητα. Η Αττική έχει τη μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης στη Φυλή. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν ονοματεπώνυμο. Οι Διοικήσεις της κας Δούρου και του κ. Σγουρού, απέτυχαν παταγωδώς, αφήνοντας πίσω μια τεράστια «υγειονομική» βόμβα, με ορίζοντα επιβίωσης έως τις αρχές του 2020. Δεν υπάρχει χρόνος πλέον για χάσιμο.

Πατούλης: Η Δούρου δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα σε Μάνδρα και Μάτι

Το δικό μας σχέδιο είναι ξεκάθαρο και θα αρχίσουμε την εφαρμογή του από την πρώτη κιόλας ημέρα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν.

Στοχεύοντας:

 • στον επανασχεδιασμό του υφιστάμενου σχεδιασμού,
 • στην υιοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, στην παροχή κινήτρων για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και στην επαναχρησιμοποίηση,
 • στη δημιουργία υποδομών, μέσα από κεφάλαια, για να επιτευχθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί στόχοι, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας,
 • στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών,
 • στη διεκδίκηση «fast track» διαδικασιών από το Κράτος, για να προχωρήσουμε γρήγορα απαραίτητες κινήσεις, όπως η χωροθέτηση πράσινων σημείων στους Δήμους,
 • στη δρομολόγηση -μέσω ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος, του οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας. Είναι ακατανόητο η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της χώρας να μην είναι κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται όραμα, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πατούλης: Η Δούρου δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα σε Μάνδρα και Μάτι

Εμείς έχουμε σχέδιο και βασίζεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

 • Στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.
 • Στην ανάδειξη της Αττικής σε διεθνές brand τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού, 12 μήνες το χρόνο.
 • Στην προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν αξία στις περιουσίες των πολιτών, θα δημιουργήσουν καλύτερα εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας.
 • Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Χ.Α.: Θα μπορούσατε να έχετε κάνει κάτι καλύτερο αν ήσασταν στη θέση της κυρίας Δούρου σχετικά με τον χειρισμό της Μάνδρας Αττικής και της πολύνεκρης φωτιάς  στο Μάτι; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Γ.Π.: Όσον αφορά το Μάτι, θα έκανα τα αυτονόητα. Δεν θα έκανα τον πυροσβέστη, όπως επιμένει να λέει η κα Δούρου ότι της ζητούμε, αλλά θα ασκούσα τις αρμοδιότητες μου. Θα ήμουν καταρχήν απο την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή για να συντονίζω την προσπάθεια. Θα δρούσα προληπτικά, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές αρχές και θα έπαιρνα έγκαιρα και οργανωμένα την απόφαση εκκένωσης. Όπως έκανε π.χ. ο Δήμος της Αθήνας που δεν περίμενε καμία εντολή για να εκκενώσει τις παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά εφάρμοσε προληπτικά το σχέδιο που υπήρχε. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει αξιοποιήσει η κα Δούρου όλα αυτά τα χρόνια το πιο απλό, να μπορεί να στελνει σε έκτακτες περιπτώσεις ένα sms στους πολίτες και να τους καθοδηγεί. Και στη Μάνδρα, η Περιφέρεια ενώ γνώριζε το πρόβλημα, άργησε να αναλάβει δράση. Κρυβόντουσαν όλοι πίσω απο τον κυκεώνα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Ο κ. Σγουρός δεν έκανε ούτε μια διευθέτηση ρεμάτων και η κα Δούρου τα έριχνε στον δασάρχη μετά την τραγωδία. Οι πληγές που άφησε πίσω της η τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα θα μας βαραίνουν ως πολίτες για μια ζωή.

Πατούλης: Η Δούρου δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα σε Μάνδρα και Μάτι

Προφανώς και η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της και δε χρειάζεται να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες. Αυτό που χρειαζόμαστε από δω και στο εξής είναι μια σοβαρή στρατηγική αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, με ταυτόχρονη εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Για εμάς, η Πολιτική Προστασία αποτελεί βασικό πυρήνα μιας συγκροτημένης στρατηγικής που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Περιφέρεια. Με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών παρουσιάσαμε πρόσφατα τους κεντρικούς άξονες για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και στην ορθολογική, με συγκροτημένο σχέδιο, διαχείριση των φυσικών καταστροφών, ακολουθώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική. Αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο και διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής που έχουμε στη διάθεσή μας.

Χ.Α.: Με ποιο σχήμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στον β’ γύρο αν χρειαστεί;

Γ.Π.: Δούρου και Σγουρός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν εκφράζω προτίμηση για τον αντίπαλο, γιατί θεωρώ αντίπαλο τα προβλήματα κι όχι τα πρόσωπα. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τα προβλήματά της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προγραμματικές μας θέσεις. Στόχος είναι η Αττική να μπορέσει να διοικηθεί με υπευθυνότητα και συναίνεση στην πράξη, χωρίς κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Χ.Α.: Οι δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν ως το φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής. Τι υποχρέωση σας δημιουργεί;

Γ.Π.: Σέβομαι και παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο αυτό που έχει περισσότερη αξία είναι να βρίσκεσαι καθημερινά δίπλα στους πολίτες, δίπλα στα προβλήματα και στις λύσεις που πρέπει να προτείνεις. Ο παλμός της κοινωνίας είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο γνήσιος «δημοσκοπικός» δείκτης. 

Πατούλης: Η Δούρου δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα σε Μάνδρα και Μάτι

Χ.Α.: Πώς νιώσατε μετά την απόσυρσή της υποψηφιότητας της συζύγου σας, Μαρίνας; 

Γ.Π.: Η Μαρίνα είναι δίπλα μου και με στηρίζει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο αποτελεί μια αυθύπαρκτη πολιτική οντότητα με τη δική της σταδιοδρομία, τις ιδέες και αναζητήσεις της. Αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις γύρω μας κάθε φορά και δημιουργεί τη δική της συλλογιστική με θετικό πάντα πρόσημο. Πιστεύει σε εμένα και αυτό μου δίνει δύναμη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ