ΤΟΠΙΚΑ

“Πειραματόζωα” οι κατοικοι του Ασπροπύργου μετα την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ

rsz_82790-1024x1024Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής του Ασπροπύργου μετα απο σχεδόν 2 βδομάδες, καθώς στο σημείο της πυρκαγιάς του ΚΔΑΥ ακόμα “καπνίζουν” επικίνδυνα αέρια. Θυμίζουμε εδώ πως έχουν παρθεί δειγματοληψίες και εχουν διενεργηθεί χημικές αναλύσεις  στην περιοχή του Ασπροπύργου – όπως ανέθεσε στο ΙΓΜΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος. Στόχος να προσδιοριστεί το είδος και η έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου να εκτιμήσουν τα μέτρα που χρειάζονται για την αποκατάστασή τους και να καταλογίσουν στην υπεύθυνη εταιρεία το κόστος τους.
Σύμφωνα με απόφαση του κ. Παν. Λαφαζάνη, το ΙΓΜΕ θα πραγματοποιήσει 35 δειγματοληψίες σε εδάφη και σημεία εμφάνισης ύδατος, θα κληθεί να προσδιορίσει τις ουσίες που επικάθισαν στα εδάφη ως κατάλοιπα της πυρκαγιάς και να χαρακτηρίσει τα απόβλητα στο χώρο δραστηριότητας. Η πρώτη φάση των εργασιών θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες και να παραδοθεί στο Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου.
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη
Ενδιαφέρουσα ήταν, πάντως, η παρέμβαση της Συνηγόρου του Πολίτη, Καλλιόπης Σπανού, για τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Σοβαρό είναι το ζήτημα της μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων κατά τη λειτουργία υφισταμένων έργων διαχείρισης απορριμμάτων, γεγονός το οποίο αφενός δημιουργεί στην κοινή γνώμη αμφιβολία ως προς τις υφιστάμενες τεχνολογικές δυνατότητες για την κατασκευή αντίστοιχων έργων με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφετέρου εντείνει την κοινωνική αντίδραση στην προσπάθεια χωροθέτησης νέων έργων». Επισημαίνει την πρακτική δήμων με χωματερές… να ανοίγουν νέες, ή να στέλνουν τα απορρίμματά τους σε ακατάλληλους ιδιωτικούς χώρους: «Σε ορισμένες υποθέσεις μάλιστα και παρά την ύπαρξη ακυρωτικών δικαστικών αποφάσεων η διοίκηση εμμένει στη διατήρηση των χωματερών. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση της περιβαλλοντικής νομιμότητας μείζον είναι το πρόβλημα της συστηματικής αποχής των ελεγκτικών αρχών από την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους υπεύθυνους δήμους». Η Συνήγορος παίρνει θέση υπέρ της υλοποίησης των προγραμματισμένων έργων απορριμμάτων «για τα οποία έχει κριθεί η νομιμότητά τους από τα αρμόδια δικαστήρια». Και της εκπόνησης «μελετών βιωσιμότητας και συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης, με κριτήρια περιβαλλοντικά και τεχνικο-οικονομικά».
Ας ελπίσουμε οτι κάποιοι θα ενδιαφερθούν για τη λύση του προβλήματος. Όχι μόνο του συγκεκριμένου αλλα και γενικότερα, ώστε να καθησυχαστούν οι κάτοικοι του Ασπροπύργου που κάθε ημέρα ζούν έναν εφιάλτη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ