ΤΟΠΙΚΑ

Περιορισμός στην ενημέρωση των πολιτών του Ασπροπύργου επιχειρείται απο τον δήμαρχο Ν. Μελετίου

dimarxeio aspropirgou 1Αγαπητοί αναγνώστες, αυτά που συμβαίνουν στον δήμο Ασπροπύργου τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν προηγούμενο. Αναφερόμαστε στα όσα διαδραματίσθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. και συγκεκριμένα στην στάση του δημάρχου, Ν. Μελετίου, μέσω της οποίας διαφαίνεται η προσπάθεια περιορισμού της δημοσιογραφικής κάλυψης των συνεδριάσεων. Διευκρινίζουμε εδώ ότι η δημοσιογραφική κάλυψη των Δημοτικών Συμβουλίων Ασπροπύργου γίνεται από την εφημερίδα μας μέσω βιντεοκάλυψης και εν συνεχεία αυτά μεταδίδονται χωρίς περικοπές από την διαδικτυακτή πλατφόρμα της εφημερίδος μας αλλά και με έντυπα ρεπορτάζ. Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, με την έναρξη της συζήτησης ο δήμαρχος ανέφερε πως στο επόμενο Δ.Σ., το Σώμα, θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα επιτρέψει να βιντεοσκοπούνται οι συνεδριάσεις, θέτοντας λόγους τεχνικής φύσεως, δηλαδή πως θα πρέπει γίνεται η λήψη! ποιές είναι οι προδιαγραφές για την καταλληλότητα του ήχου…. κ.λπ. Κι ενώ όλοι περιμέναμε πως στο επόμενο Δ.Σ., στις 30 Οκτωβρίου, το συγκεκριμένο θέμα θα έρθει προς συζήτηση, τελικά, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Ν. Μελετίου ζήτησε από τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας ΘΡΙΑΣΙΟ, Ε. Λιάκο να σταματήσει να εκτελεί τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα μέσω βιντεοκάλυψης και εν συνεχεία του ζήτησε να υποβάλει αίτηση προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. για να του δοθεί η σχετική άδεια κάλυψης. Μετά από έντονη διαμαρτυρία του εκδότη της εφημερίδας Ε. Λιακού ότι κάτι τέτοιο παραπέμπει σε λογοκρισία και πως αντιτίθεται πλήρως στο πνεύμα του Συντάγματος και στους νόμους του κράτους, ο εκδότης της εφημερίδας ΘΡΙΑΣΙΟ αποχώρησε από την αίθουσα όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Τα ανωτέρω – όπως εκτυλίχθηκαν – δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά, καθώς εδώ και 20 χρόνια κανείς δήμος ή άλλος φορέας δεν είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο ή τη λογοκρισία στην εφημερίδα ΘΡΙΑΣΙΟ. Πόσο μάλλον ο δήμος Ασπροπύργου και ιδιαίτερα ο κ. Ν. Μελετίου με τον οποίο μέχρι τώρα είχαμε άψογη συνεργασία πάντα στην κατεύθυνση της πολύπλευρης και έγκυρης ενημέρωσης. Αλήθεια ποιοι είναι οι λόγοι που η δημοτική αρχή λειτουργεί με τέτοιον τρόπο; Γιατί το θέμα της απογόρευσης δεν ήρθε προς συζήτηση στο Δ.Σ. της 30ης Οκτωβρίου, ώστε να πάρει θέση το Σώμα; Αν ο δήμος διαφωνεί με τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της συνεδρίασης, γιατί δεν έρχεται συμπληρωματικά ο τηλεοπτικός σταθμός Attica TV (ιδιοκτησία του δήμου), να καλύψει τις συνεδριάσεις, αλλά προτιμά τον δρόμο της φίμωσης και του ελέγχου;

Κάπου εδώ, όμως, σταματάμε δίνοντας την ευκαιρία σε πιο ψύχραιμες και πιο υπεύθυνες στάσεις . Όσο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται η δημοσιογραφική κάλυψη ενος Δ.Σ. ή οποιαδήποτε άλλου γεγονότος, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου, ο οποίος κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες. Σημειώνουμε εδώ ότι τα δημοτικά συμβούλια είναι ανοιχτά προς τους πολίτες πόσο μάλλον για τους δημοσιογράφους και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να περιορίζει την πληροφόρηση των δημοτών. Αν τεθούν περιορισμοί από οποιονδήποτε δημοτικό άρχοντα, απειλείται με παράβαση καθήκοντος. Κλείνοντας, να είστε σίγουροι πως θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα δικαιώματα της ελεύθερης – έγκυρης και πλήρους ενημέρωσης, κάτι που κάνουμε καθημερινά εδώ και είκοσι χρόνια. Παρακάτω σας μεταφέρουμε τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν για το συγκεκριμένο θέμα οι συνδυασμοί ‘’ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΏΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ’’ του δημάρχου Νικόλαου Μελετίου και ‘’Αλλάζουμε’’ με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Ηλία, όπως και τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. από το ΥΠΕΣ (άρθρο 5 παρ.3) , που είχε ψηφισθεί στο παρελθόν και από το Δ.Σ. Ασπροπύργου .

Ε. Λιάκος

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ -Το ρήμα αλλάζω σημαίνει μεταβάλλω, όχι αναγκαστικά προς το καλύτερο, π.χ. αλλάζω γνώμη, αλλάζω ιδέες, αλλάζω θέσεις, αλλάζω την ενδυμασία μου κ.λπ. -Η Τηλεοπτική κάλυψη είναι η εγγραφή, μιας εκδήλωσης, σε ειδικό μέσο αποθήκευσης, και γίνεται από Εικονολήπτη. -Ο Εικονολήπτης είναι ο επαγγελματίας εκείνος, που διαθέτει Ειδική Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, που εκδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων. Η άδεια προϋποθέτει σπουδές και εξετάσεις, και όσοι την κατέχουν είναι μέλη αναγνωρισμένων Ενώσεων Τεχνικών Τηλεόρασης ή Κινηματογράφου. -Η Τηλεοπτική παραγωγή – μετάδοση, προϋποθέτει την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων, τη διασφάλιση της ποιότητας των προβαλλόμενων προγραμμάτων, και το σεβασμό της δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής δεοντολογίας. Με απλά λόγια, δεν συνιστούν τηλεοπτικό προϊόν, ούτε τα πλάνα με τις πλάτες και τους σβέρκους των ομιλητών, ούτε και τα ατυχή σκαμπανεβάσματα στον ήχο, ώστε κάποιοι να ακούγονται, όταν μιλούν, και κάποιων οι ομιλίες να παραπέμπουν στην εποχή του «βωβού κινηματογράφου». ΜΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΛΟΙΠΟΝ: * Πράγματι, πιο εύστοχο ρήμα δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν οι «αλλάζουμε», για να αποτυπώσουν τη σύγχυση, που τους εκφράζει και τους καθοδηγεί σε όλα, ακόμη και στη συγγραφή «λεβέντικων» ανακοινώσεων. * Ας «αλλάξουν» τώρα, λοιπόν, όλα εκείνα τα πομπώδη, που τα βάφτισαν «φως», ενώ ξέρουν πως υπερασπίζονται μια τηλεοπτική καρικατούρα. Διότι, έτσι αποκαλύπτουν -για μια ακόμη φορά- ποιος πραγματικά είναι «μεσαίου επιπέδου, ως προς την ποιότητα, την αξία, τις γνώσεις ή το μέγεθος». Δηλαδή, ελληνιστί, μέτριος… * Κι ας ανατρέξουν επίσης, στα λεξικά της Ελληνικής, για να μάθουν τι σημαίνει ο όρος Αντιποίηση! Μεταξύ άλλων, είναι και η άσκηση δικαιώματος (και επαγγελματικού), από κάποιον που δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Και κάτι τελευταίο, απ’ την αρχαία ελληνική: «Έπεα πτερόεντα», είναι οι αερολογίες, τα αβάσιμα επιχειρήματα, τα λόγια που τα παίρνει ο αέρας (Ομήρου Ιλιάδα Α 201).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΗΛΙΑ

Στο χθεσινό δημοτικό συμβουλιο,30/10/2014, και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη του, ο κ Μελετίου εντελώς προσχηματικά θέλησε να προβεί στην απαγόρευση της χρήσης δημοσιογραφικής τηλεοπτικής κάμερας εντος του χώρου του συμβουλίου, με πρόφαση ότι πρέπει να τεθούν όροι και προϋποθέσεις κάλυψης των συνεδριάσεων λογω επιλεκτικής δημοσιογραφικής κάλυψης την οποία μόνο εκείνος διαπιστώνει. Η στάση του αυτή είναι μονομερής και ενάντια στους κανονισμούς λειτουργιάς του δημοτικού συμβουλίου. Παραθέτουμε τον κανονισμό λειτουργιάς. “Απόφαση 12/2011 Δ.Σ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ-ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, Άρθρο 9. Στους δημοσιογράφους και σε όλα τα ΜΜΕ παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και η τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου.” Καταγγέλλουμε, απερίφραστα, την πρακτική της φίμωσης και των «προϋποθέσεων» που μόνο εκείνος διαπιστώνει και παραπέμπει σε άλλες εποχές!!! Προτείνουμε και προτάσσουμε ΟΛΑ στο ΦΩΣ!!!!! ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ!!! Ταυτόχρονα όμως, αναρωτιόμαστε, τι φοβάστε κ.Μελετιου? Τι είναι εκείνο που σας φοβίζει με την παρουσία της κάμερας? ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

Scan-141102-0002.pdf

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ