ΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗ

Περισσότερη τρομοκρατία λόγω προσφύγων φοβούνται οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους φοβούνται ότι όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων, τόσο περισσότερο μεγαλώνει και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων. Την ίδια ώρα πολλοί από τους ερωτηθέντους εξέφρασαν τον φόβο ότι οι νέοι πρόσφυγες θα τους πάρουν την εργασία και τα κοινωνικά βοηθήματα. Είναι σχηματικά το αποτέλεσμα έρευνας του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew Research Center που έγινε από αρχές Απριλίου μέχρι μέσα Μαΐου στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ουγγαρία επί τη βάσει δείγματος 11.500 ανθρώπων.

Προσφυγικό και τρομοκρατία

Σε οκτώ από δέκα χώρες της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων απάντησε ότι η άφιξη προσφύγων μεγαλώνει την πιθανότητα τρομοκρατικού κινδύνου στη χώρα τους. Στην Ουγγαρία μάλιστα το ποσοστό αγγίζει το 76% ενώ στην Πολωνία το 71%. Πρόκειται για χώρες που οι συντηρητικές τους κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΕ περί μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αντίθετα στη Γαλλία, που πέρυσι έγινε στόχος δυο φορές τρομοκρατικών ισλαμιστικών επιθέσεων, το 51% δεν πιστεύει ότι ο τρομοκρατικός κίνδυνος συνδέεται με τους πρόσφυγες. Όπως διαπιστώνει γενικά το Pew Research Center στη μελέτη του, στο μυαλό των Ευρωπαίων «υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στην προσφυγική κρίση και στην τρομοκρατική απειλή». Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι στο επίκεντρο της αντιπροσυφυγικής ρητορικής των κομμάτων δεξιότερα του πολιτικού τόξου βρίσκεται ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων.

Η πλειοψηφία των κατοίκων στις επτά από τις δέκα χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπει τους πρόσφυγες ως «κοινωνικό βάρος», με το επιχείρημα ότι ανταγωνίζονται τους κατοίκους σε θέσεις εργασίας και κοινωνικά επιδόματα. Τέτοιες απόψεις συμμερίζεται ένα ποσοστό 82% στην Ουγγαρία, 75% στην Πολωνία και 72% στην Ελλάδα. Αντίθετα στη Σουηδία, που πέρυσι δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες, δεν επικρατεί μια τέτοια άποψη. Όπως και στη Γερμανία, η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι πρόσφυγες ενισχύουν τη χώρα τους με την εργασία και το ταλέντο τους.

«Ρεαλιστικός ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων»

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ολλανδίας, τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν με «πολλούς τρόπους» χρησιμοποιήσει τους προσφυγικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη. Στην τελευταία έρευνα ανάλυσης κινδύνου της υπηρεσίας αναφέρεται ότι το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο προερχόμενοι από τη Συρία ισλαμιστές, ταξίδεψαν μέσω Ελλάδας και Τουρκίας στην Ευρώπη, όπου ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ. Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι «πολλές δεκάδες πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους διαμένουν στην Ευρώπη ή είναι καθοδόν προς αυτή, βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της συριακής τρομοκρατικής οργάνωσης και υποστηρίζονται από τοπικούς τρομοκρατικούς πυρήνες».

«Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στο εγγύς μέλλον είναι ρεαλιστικός» αποφαίνονται οι Ολλανδοί. Στην έρευνα δεν αναφέρεται ούτε πόσοι είναι ούτε σε ποιες χώρες έχουν εισέλθει οι τρομοκράτες. «Αλλά από τότε που έχει σταματήσει η προσφυγική ροή, οι γνωστοί διάδρομοι δεν είναι πια ελκυστικοί» δηλώνει ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ντικ Σόοφ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ