ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

«Πετρελαιοκηλίδα» στον Κόλπο της Ελευσίνας στο πλαίσιο άσκησης του Λιμενικού

Περιστατικό ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο άσκησης με την ονομασία «Ιππόκαμπος IΙI 2019», που συντόνισε η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π) του αρχηγείου.

Σκοπός της ήταν η από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία των αντιρρυπαντικών σκαφών του Σώματος για την αντιμετώπιση τυχόν πραγματικού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας.

Στην άσκηση συμμετείχαν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη, και ειδικότερα το ΠΛΣ 413 (Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας),  το ΠΛΣ 417 (Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου) και το ΠΛΣ 420 (Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά), καθώς και τα περιπολικά σκάφη ΠΛΣ 335 και ΠΛΣ 108 (Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας).

Ειδικότερα, η άσκηση αφορούσε σε εικονικό περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στη θάλασσα κατόπιν πρόσκρουσης δεξαμενόπλοιου έμφορτου με αργό πετρέλαιο σε ύφαλο, με επακόλουθο την εισροή υδάτων και την βύθισή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, έγινε ρίψη φράγματος από το ΠΛΣ 413 με επιτυχή αποτελέσματα, σε σύντομο χρόνο και με ορθή ανάπτυξη επί της εικονικής πετρελαιοκηλίδας. Ακολούθως, έγιναν προσεγγίσεις δύο εκ των αντιρρυπαντικών σκαφών, με σκοπό την απάντληση ρυπασμένων υδάτων και συγκεκριμένα από τα ΠΛΣ 420 και ΠΛΣ 417, ενώ με βάση το σενάριο της άσκησης το ΠΛΣ 413 παρέλαβε υλικά απορρύπανσης από την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Απορρύπανσης (Κ.Α.Υ.Α.) Ελευσίνας, η οποία είχε τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τέλος, από το ΠΛΣ 417 αναπτύχθηκε πλωτό φράγμα πνευστού τύπου, που ρυμουλκήθηκε από τα ΠΛΣ 417 και ΠΛΣ 420, με σκοπό τον σχηματισμό U για τη συγκέντρωση πετρελαιοειδών και τη μετέπειτα περισυλλογή τους.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ