ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα «μαμούθ» μέσω αφαίμαξης της οικονομίας

Υπερφορολόγηση και περικοπή δαπανών εξέθρεψαν πλεόνασμα «γίγας» το 2017 την ίδια στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμενε καθηλωμένος σε επίπεδα κατώτερα του αναμενόμενου.

Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,1 δισ. ευρώ αφαιρώντας ουσιαστικά από την οικονομία 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του 1,75% φτάνοντας το 4% (χωρίς να περιλαμβάνεται το μέρισμα) με το χρέος (σε απόλυτους αριθμούς) να κινείται επίσης ανοδικά συγκριτικά με το 2016.

Το χρέος ανέρχεται το 2017 στα 317,4 δισ. ευρώ δηλαδή φτάνει το 178,6% και ενώ το 2016 έφτανε τα 315 δις. ευρώ. Ουσιαστικά σε απόλυτους αριθμούς το χρέος της χώρας έχει αυξηθεί κατά 2,4 δις ευρώ περίπου αλλά είναι η ανάπτυξη του 1,4% που μειώνει την ποσόστωση στο ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υψηλότερο πλεόνασμα προέρχεται κυρίως από τα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, τα υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία αλλά και το «ψαλίδι» στις δαπάνες που ξεπέρασε τον στόχο.

Μέσω
ΣΚΑΪ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ