ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κατασκευή της χωματερής στο Γραμματικό

ste«Πράσινο φως» έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα Αττικής.

Με αποφάσεις που εξέδωσε το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απορρίπτονται ως αβάσιμες οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί από τους δήμους Φυλής και Μαραθώνα για την ακύρωση των επίμαχων έργων. Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι “όλοι οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και παράλληλα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους ώστε η χώρα να μην υποχρεωθεί να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση” Συγκεκριμένα, ο Δήμος Φυλής υποστήριζε ότι η επίμαχη προκήρυξη είναι παράνομη , θεωρώντας ότι ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων στην περιφέρεια της Αττικής παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος (βιώσιμη ανάπτυξη) και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Επιπλέον, ανέφερε πως η προκήρυξη του έργου αποκλίνει από τους περιβαλλοντικούς όρους που καθορίζει η νομοθεσία, ενώ παραβιάζει και τις διατάξεις περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σύμφωνα με τις οποίες η αναθέτουσα αρχή δημοσιεύει προκήρυξη διαγωνισμού που περιλαμβάνει περιγραφή των αναγκών και απαιτήσεων του έργου. Ο Δήμος Μαραθώνας από την πλευρά του ζητούσε να ακυρωθεί η από 19/11/2012 απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κατά το σκέλος εκείνο που εγκρίθηκε η προκήρυξη του έργου «μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής με ΣΔΙΤ» (στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού. Σύμφωνα με το Δήμο Μαραθώνα, προϋπόθεση εκτέλεσης εργασιών επεξεργασίας αποβλήτων είναι η προηγούμενη έκδοση Αποφάσεως Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Οι σύμβουλοι Επικρατείας ωστόσο έκριναν ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδίδεται πριν από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάθεσης επεξεργασίας αποβλήτων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ