ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματική και ελλειμματική κρίνουν τη Δημοκρατία τους οι Κύπριοι

Προβληματική και ελλειμματική κρίνουν οι Κύπριοι πολίτες την κυπριακή Δημοκρατία. Όσον αφορά τους πολιτικούς και τα κόμματα η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι πενιχρή. Ο μόνος θεσμός που εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες είναι η οικογένεια. Αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη η 15η Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότεροι δίνουν στην κυπριακή Δημοκρατία βαθμολογία «βάσης», μέτρια (πέντε από τα δέκα) και με παρόμοιο τρόπο, τοποθετώντας τις διάφορες χώρες του κόσμου σε έναν άξονα δημοκρατικότητας, την κατατάσσουν περίπου στο μέσο (στη 76η θέση, από τις 167 χώρες).

kypros simaiaΗ υποκειμενική αξιολόγηση των Κυπρίων για τη χώρα τους τείνει να είναι πιο αυστηρή από εκείνη του περιοδικού «Economist», που προβαίνει σε μια δική του ετήσια αξιολόγηση της δημοκρατικότητας των διαφόρων κρατών ανά τον κόσμο, στη βάση πιο σύνθετων κριτηρίων.

Αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν την κυπριακή Δημοκρατία ως ένα «ημι-δημοκρατικό» πολιτικό σύστημα, ή ακόμα ως μια «ψευδο-δημοκρατία», μια «δημοκρατία μπανάνας». Λίγοι μόνο την θεωρούν ως μια ώριμη, επιτυχημένη δημοκρατία.

Πιο αναλυτικά, οι Ελληνοκύπριοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία (90%) αποδέχονται τη δημοκρατία ως «προτιμότερη από άλλες μορφές διακυβέρνησης», ποσοστό σχεδόν ίδιο με εκείνο που κατέγραψε η περσινή έρευνα (92%). Στην ερώτηση όμως, αν «στην κυπριακή Δημοκρατία λειτουργούν καλά οι δημοκρατικοί θεσμοί» (Βουλή, κόμματα, αντιπολίτευση, Κυβέρνηση, δικαστήρια), οι απαντήσεις διαφοροποιούνται δραματικά, αφού η μεγάλη πλειοψηφία (66%) αξιολογεί αρνητικά τους θεσμούς .

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ