UncategorizedΤΟΠΙΚΑ

Προειδοποίηση προς περιφέρειες: «Αξιοποιήστε τώρα τα κονδύλια για τουρισμό και διαχείριση απορριμμάτων»

Προειδοποίηση προς τις Περιφέρειες για την έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας επιτροπής απευθύνει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να αποτραπεί η καθυστέρηση στην έναρξη του νέου προγράμματος. Η θητεία των επιτρόπων λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και η ελληνική πλευρά τονίζει «θα πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει έως τη λήξη της θητείας της υπάρχουσας επιτροπής, προκειμένου να αποφύγει καθυστερήσεις που θα μπορούσαν εύλογα να προκύψουν από τις αλλαγές στα πρόσωπα ή τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων». Κανένας εφησυχασμός, καμία καθυστέρηση Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, που την κατατάσσουν στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και θα πρέπει έγκαιρα να επιλύσει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα έργα προτεραιότητας, προκειμένου να καταλήξει σε εκείνα που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση και θα αποτελέσουν τα έργα γέφυρες της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Μεταξύ αυτών είναι το Κτηματολόγιο, το οποίο είναι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων, αφού, όπως επισημαίνει, «κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια χώρα όταν δεν είναι σίγουρος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης όπου προτίθεται να επενδύσει». «Το στοίχημα για τις Περιφέρειες είναι να εξετάσουν τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής τους και να ανακαλύψουν ρεαλιστικούς τρόπους ανάπτυξης, κάτι που προϋποθέτει μια σοβαρή ανάλυση των δυνατοτήτων κάθε περιοχής». Φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιόνια νησιά, όπου το 35% της οικονομίας τους συνδέεται με τον τουρισμό, σημειώνει ότι αυτό που θα πρέπει να εξετάσουν είναι με ποιον τρόπο μπορούν να βελτιώσουν το τουριστικό τους προϊόν και εξηγεί ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας εστιάζεται στο ότι βασίζεται πολύ στον μαζικό τουρισμό, κάτι που πρέπει να αλλάξει υπέρ του ποιοτικού τουρισμού». Η διαχείριση των αποβλήτων και το κλείσιμο των 73 ανεξέλεγκτων χωματερών, που είναι ακόμη ενεργές αποτελεί μια σοβαρή εκκρεμότητα για τη χώρα, που θα πρέπει να επιλυθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, στον βαθμό που δεν επιτρέπεται η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ. «Πρέπει επιτέλους να ακολουθηθεί ο σύγχρονος τρόπος του διαχωρισμού στην πηγή. Πρέπει να πειστούμε ότι το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων είναι μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία και η λύση δεν είναι το πώς θα καίμε τα σκουπίδια».

Επιτόπιοι έλεγχοι και στις 13 ελληνικές περιφέρειες

Ο Γιοχάνες Χαν θεωρείται δικαίως ο άνθρωπος των Περιφερειών όχι μόνο γιατί κατέχει το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την πενταετή θητεία του έχει επισκεφθεί τις περισσότερες ελληνικές Περιφέρειες και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα τοπικά προβλήματα και να μιλήσει με τους περισσότερους τοπικούς άρχοντες των αντίστοιχων περιοχών. Εχοντας ήδη πραγματοποιήσει έναν κύκλο περιοδειών σε δέκα ελληνικές Περιφέρειες, αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τις επισκέψεις του και στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας. Η επιτυχημένη θητεία του τού επιτρέπει να διεκδικεί εκ νέου τη θέση του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής στη νέα Επιτροπή, καθώς, όπως ο ίδιος δηλώνει στην «Κ», θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει περαιτέρω «στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της». Η ίδια η χώρα του άλλωστε, η Αυστρία, έχει προτείνει τον Γιοχάνες Χαν και για μια δεύτερη θητεία, διεκδικώντας στην επόμενη Επιτροπή το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η πρόταση μάλιστα προέρχε ται από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού στην Αυστρία, δηλαδή τόσο από το Σοσιαλδημοκρατικό όσο και από το Λαϊκό, πιστοποιώντας την αναγνώριση προς το πρόσωπο του Γιοχάνες Χάν. Σε κάθε περίπτωση τα νέα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη νέα Επιτροπή είναι αποτέλεσμα των επιλογών που θα κάνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έπειτα από συνεννόηση με τα κράτη-μέλη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ