ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογικό φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση

Φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα φέρνει τις προσεχείς μέρες στη Βουλή με στόχο να εξευμενίσει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλούς φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εν όψει των εθνικών εκλογών προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού, κάτι που στο παρελθόν είχαν αρνηθεί οι θεσμοί. Συγκεκριμένα η πρόταση του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ το 2016 για δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού είχε απορριφθεί από την τρόικα.

Στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί θα προβλέπεται η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες που υποχρεώνονται να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS.

Όπως αναφέρουν τώρα από το υπουργείο Οικονομικών η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, η οποία «οδηγεί» τις εισπράξεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε όσους χρωστούν και έχουν εναντίον τους επιβληθεί κατασχέσεις, καθώς δεν «βλέπουν» τις εισπράξεις τους αφού κατάσχονται αυτόματα.

Αποτέλεσμα της υποχρεωτικής τήρησης POS, «αναγκάζει» χιλιάδες επαγγελματίες να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις και συγκεκριμένα ζητούν λιγότερα χρήματα για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν χωρίς μάλιστα την έκδοση σχετικής απόδειξης.

Σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση της ΕΣΕΕ στον ακατάσχετο λογαριασμό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και ενδεχομένως προμηθευτές. Αν και η ΕΣΕΕ ζητούσε με βάση την πρόταση, ο λογαριασμός να είναι ακατάσχετος στο σύνολό του, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό τόσο από την κυβέρνηση αλλά και από τους πιστωτές της χώρας.

Και αυτό καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε μία επιχείρηση να δημιουργήσει τον ειδικό αυτό λογαριασμό και ταυτόχρονα να χρωστάει μικρά ή μεγάλα ποσά στο ελληνικό Δημόσιο. Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί πλέον να κλείσει η συμφωνία για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-80% του ποσού των συναλλαγών που γίνονται μέσω POS.

Στη μελέτη της ΕΣΕΕ, που είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υποστηριζόταν ότι η καθιέρωση αυτού του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ, καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι είναι ευκολότερο πλέον να δημιουργηθεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, καθώς με την επέκταση των POS στο σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία μπορούν να ελέγχονται πληρέστερα οι συναλλαγές των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Επίσης το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τη θέσπιση ακόμη μεγαλύτερων ποσοστών.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί διάταξη που θα ορίζει τη μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική- χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί σε 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Μέσω
Liberal.gr

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ