ΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταρκτική συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ για τα αγκάθια του Brexit

Σε προκαταρκτική συμφωνία για την διακήρυξη που θα σκιαγραφεί τις σχέσεις τους μετά το Brexit κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βρετανία, σε επίπεδο διαπραγματευτών, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και Bloomberg.

Η διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες, με αιχμή το αίτημα Ισπανίας να διευκρινίζεται πως η συμφωνία για το Brexit δεν θα επηρεάζει το στάτους του Γιβραλτάρ.

Το προσχέδιο, σύμφωνα με το Bloomberg, θέτει ως απώτερο στόχο την δημιουργία ενιαίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα εδράζεται σε βαθιά συνεργασία στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στους τελωνειακούς κανόνες.

Το επίμαχο χωρίο κατά πάσα πιθανότητα αποσκοπεί στο να καθησυχάσει επικριτές της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσον αφορά τις μεταβατικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Το συμφωνηθέν προσχέδιο θα κατατεθεί στους αντιπροσώπους των 27 κρατών-μελών οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας. Η λίρα ενισχύθηκε μετά την δημοσίευση των δύο τηλεγραφημάτων.

Χθες Τετάρτη η κ. Μέι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούκερ για δύο ώρες, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος στις ανοιχτές διαφορές.

Στόχος των Ευρωπαίων είναι να οριστικοποιήσουν και να εγκρίνουν την συμφωνία εξόδου, που θα περιλαμβάνει την διακήρυξη μελλοντικών σχέσεων, έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Η Μαδρίτη έχει προειδοποιήσει πως θα ασκήσει βέτο στην συμφωνία εξόδου την Κυριακή εάν δεν ικανοποιηθεί από τις διατυπώσεις για το Γιβραλτάρ.

Σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, η διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις έχει πολιτική βαρύτητα με δεδομένο ότι η πρωθυπουργός Μέι προσπαθεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ