ΜΑΝΔΡΑΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθειες αποδέσμευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη Μάνδρα

Εντός της ημέρας, η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) θα αποφασίσει αν θα γίνει έκτακτη συζήτηση στην επόμενη Ολομέλεια, στις 29-30 Νοεμβρίου, για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα και την ανάγκη να αποδεσμευτούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια βοήθειας.

Η συζήτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα προστέθηκε, εκτάκτως, στη σημερινή ημερήσια διάταξη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ, έπειτα από πρόταση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Παπαδημούλης: Να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στις 29-30 Νοεμβρίου

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δ. Παπαδημούλης μίλησε για την τεράστια φυσική καταστροφή που έπληξε πριν από μία εβδομάδα την περιφέρεια της δυτικής Αττικής, για την τραγωδία που προκάλεσε -21 νεκροί και ένας αγνοούμενος- και τις τεράστιες υλικές ζημιές.

Ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να στηριχθούν οι πληγέντες, για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπουν σε εφαρμογή μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν όλοι οι φορείς της ελληνικής κοινωνίας.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Παπαδημούλης πρότεινε στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης να κατατεθεί προφορική ερώτηση για να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Ολομέλεια, στις Βρυξέλλες, στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Πρότεινε, επίσης, το ΕΚ να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, ώστε αυτή η αλληλεγγύη να εκφραστεί με πρακτικό τρόπο, με υλικούς πόρους και βοήθεια.

Σπυράκη:Να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι η καταστροφή στη δυτική Αττική είναι μια τεράστια τραγωδία με 21 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ πολλοί πολίτες έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρισμό. H M. Σπυράκη πρότεινε στην επιτροπή να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, πέρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιταλίας.

Ψήφισμα από το ΚΚΕ

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης ανέφερε ότι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει ψήφισμα στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για να αρθεί το απαράδεκτο όριο του 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Ταμείο Αλληλεγγύης ως ελάχιστο επίπεδο ζημιών, προσθέτοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν για να στηριχθούν οι πολίτες τις Αθήνας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ Ισκρα Μιχαήλοβα (Φιλελεύθεροι, Βουλγαρία) υπενθύμισε ότι όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μερίδιο των διαρθρωτικών ταμείων για αποκατάσταση έπειτα από φυσική καταστροφή.

«Αναμένουμε, η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή που είναι ανοιχτή για όλα τα κράτη-μέλη» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη συμπαράσταση των ευρωβουλευτών της Επιτροπής στους πληγέντες στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ