Βουλιάζει η Ειδομένη οπού έχουν εγκλωβιστεί 5.000 πρόσφυγες καθώς την Παρασκευή δεν πέρασε κανένας τους τα σύνορα των Σκοπίων
Αίτημα προς την ΕΕ, για εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης κατέθεσε την Πέμπτη η Αθήνα σε περίπτωση γενικού «μπλακ άουτ» στα σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αφορά χρηματοδότηση για τις ανάγκες των προσφύγων που θα προκύψουν.
Η χρηματοδότηση αυτή αφορά την εξασφάλιση υλικών, το κόστος διατροφής και διαμονής και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Ακόμα αφορά προσλήψεις υπαλλήλων καθώς και βοηθητικό προσωπικό που θα χρειαστεί για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Tην ίδια ώρα, βουλιάζει η Ειδομένη οπού έχουν εγκλωβιστεί 5.000 πρόσφυγες, καθώς την Παρασκευή δεν πέρασε κανένας τους τα σύνορα των Σκοπίων. Μάλιστα, πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν σκηνές ή κουβέρτες για να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από πλευράς Αθήνας άφησε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξή του με τον Τζιάνι Πιτέλα, αν δεν ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις στη Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.
Παράθυρο για κυρώσεις στην Αυστρία και των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ άφησε για τις μονομερείς ενέργειες τους άνοιξε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.
Τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους πρόσφυγες στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Στο μεταξύ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως υπάρχουν συνεχώς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις χθες Πέμπτη υπήρξε συνάντηση κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών, ενώ και αμέσως μετά τη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια υπήρξε επαφή με την Ελλάδα.
Στην ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βλέπει “κατά κάποιο τρόπο μία ευκαιρία”, διότι, όπως σημειώνει στις δηλώσεις του, η πρέσβειρα θα μπορέσει τώρα να ενημερώσει την κυβέρνησή της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία χώρα προορισμού της προσφυγικής ροής, καθώς, όπως αναφέρει, η Αυστρία δεν είναι μόνον χώρα διέλευσης αλλά ένα 10% αυτών που έρχονται θέλουν και να παραμείνουν.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter