ΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗ

Προσφυγικό: νομικά κινείται η Ε.Ε. κατά Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κινεί νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας, καθώς αρνούνται κατηγορηματικά να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί σοβαρή κλιμάκωση των αντιγνωμιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταναστευτική κρίση καθώς το σχέδιο που είχε προταθεί το 2015 για τη μετεγκατάσταση προσφύγων παραμένει ανεφάρμοστο.

«Είναι θλιβερό ότι παρά (…) τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων (…) και των δεσμεύσεών τους προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη, δεν έχουν ακόμη αναλάβει την απαραίτητη δράση», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Λαμβάνοντας υπόψη της «το υπόβαθρο αυτό» η Κομισιόν «αποφάσισε να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον αυτών των κρατών μελών».

«Η Κομισιόν επιμένει τυφλά»

Αντιδρώντας στην είδηση ότι η Κομισιόν θα κινηθεί νομικά κατά των τριών κρατών, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα απάντησε με απορριπτικό ύφος. «Η Κομισιόν τυφλά επιμένει να προωθεί τις δυσλειτουργικές ποσοστώσεις που μείωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της Ε.Ε. και απώθησε τις λειτουργικές και εννοιολογικές λύσεις για την μεταναστευτική κρίση», υπογράμμισε ο Σομπότκα.

Από την πολωνική πλευρά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπεάτα Σίντλο ανέφερε ότι η Βαρσοβία σέβεται την απόφαση της Κομισιόν, αλλά διαφωνεί με αυτήν. Ο Ράφαλ Μπότσενεκ σχολίασε ότι η πολωνική ηγεσία δεν συμφωνεί με την νομική διαδικασία κατά της Πολωνίας και ότι από την αρχή είχε υπογραμμίσει ότι η εξαναγκαστική μετεγκατάσταση προσφύγων δεν αποτελεί κατάλληλη λύση για την μεταναστευτική κρίση.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ