ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Προχωρά η διαδικασία απόδοσης χώρων του παραλιακού μετώπου στον δήμο Ελευσίνας

Μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του Δημάρχου Ελευσίνας κ. Γεωργίου Τσουκαλά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/09, συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστου Λαμπρίδη, με θέμα την απόδοση του Παραλιακού Μετώπου της πόλης στο Δήμο Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Λινάρδος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μαυρογιάννης, ο Υπεύθυνος Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος και εκ μέρους του Υπουργείου, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.

Ο ΓενικόςΓραμματέας αναφέρθηκε στην από καιρού δημόσια δέσμευση και εξαγγελία του Υπουργού Ναυ τιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα και της Κυβέρνησης συνολικά, ώστε σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός και η απόδοση στις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση, των εκτάσεων που ανήκουν στην χερσαία ζώνη των Οργανισμών Λιμένων, οι οποίες δε χρησιμοποιούνται ή δε σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για λιμενική δραστηριότητα. Παράλληλα έκανε αναφορά και στις νομικές διαδικασίες υλοποίησης της πρότασης. Ανέφερε επίσης ότι, η αρχή έγινε με την απόδοση της ακτογραμμής των Λιπασμάτων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απόδοση και του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στο Δήμο.

Δήμαρχος Ελευσίνας -Γιώργος Τσουκαλάς: ΄΄Ο Δήμος από κριτής και διαμαρτυρόμενος για κάτι το οποίο, ενώ αποτελούσε συστατικό στοιχείο της πόλης, δεν του ανήκε, θα κρίνεται όταν του περιέλθουν οι παράκτιοι χώροι, για την ποιότητα της καθαριότητας, του φωτισμού, των παρεμβάσεών του. Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε η ευκαιρία που δίνεται στην πόλη μας να μην πάει χαμένη και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί με σχέδιο, συνέπεια και εργατικότητα στη νέα κατάσταση΄΄

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στο διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της πόλης για την παραχώρηση του παραλιακού Μετώπου στο Δήμο, που θα αποτελέσει ανάσα ζωής για την Ελευσίνα, δεδομένης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει εκπονήσει σχέδιο για τον καθορισμό των προς απόδοση χώρων το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ).

Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για το θέμα. Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον ΟΛΕ και τους συναρμόδιους φορείς αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ συμφωνήθηκε άμεσα να προγραμματισθούν κοινές συσκέψεις των εμπλεκομένων φορέων, με αντικείμενο την δρομολόγηση της διαδικασίας υλοποίησης του σχεδιασμού.

Επισημαίνεται τέλος ότι στο παραπάνω πλαίσιο στόχων του Υπουργείου και του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, περιλαμβάνονται και εκτάσεις παραλιακού μετώπου σε περιοχές ενδιαφέροντος και άλλων Δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διάλογο και στον σχεδιασμό.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ