ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προ των πυλών» η Λέγκα στην Ιταλία

Tα μέλη της Λέγκα ψηφίζουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής σε μεγάλες πλατείες των ιταλικών πόλεων. Θα πρέπει να εγκρίνουν την κυβερνητική συμφωνία με το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Oι “πεντάστεροι” από την πλευρά τους έδωσαν το πράσινο φως την Παρασκευή με ψηφοφορία στο διαδίκτυο και με το εντυπωσιακό ποσοστό του 94%.

Την Κυριακή ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο θα συναντήσουν και πάλι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο, έχοντας έτοιμο και το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργού.

Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα στέλεχος -ή ένας καθηγητής- επιλογής των Πέντε Αστέρων. Ίσως και ο ίδιος ο Ντι Μάιο.

Οι σχολιαστές πάντως επιμένουν ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμη βέβαιος για την θετική ολοκλήρωση της προσπάθειας και η αδιάψευστη επιβεβαίωση θα φτάσει μόνον με την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από την πλευρά του, του ελπίζει ακόμη σε πολιτικό ναυάγιο της τελευταίας στιγμής και δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να μπορέσει να γίνει και πάλι πρωθυπουργός.

“Τέλος στις σπατάλες” λέει ο ντι Μάιο

Σε ότι αφορά την παρούσα πολιτική φάση, δυο από τα κύρια σημεία του κυβερνητικού προγράμματος που μόλις συντάχθηκε, είναι η μείωση της φορολογικής πίεσης και η ουσιαστικότερη στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων. Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να κοστίσουν, συνολικά, μέχρι και εκατόν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά ο ντι Μάιο προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός και υπόσχεται «παραγωγικές επενδύσεις με τέλος στις σπατάλες».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Λέγκα παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο και αγγίζει το 25%. Τα Πέντε Αστέρια παραμένουν στα ποσοστά των εκλογών του Μαρτίου, δηλαδή στο 32%. Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος είναι στο 19%, (όπως στις εκλογές του Μαρτίου), ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι “πείθει” μόλις το 9,8% των Iταλών.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ