ΕΛΛΑΔΑ

“Πρωτάρηδες” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούνται να αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα

Αξιολόγηση προσωπικού και δομών, κατάρτιση νέων προϋπολογισμών για την περίοδο 2014-15, απορρόφηση κονδυλίων νέου ΕΣΠΑ, εξόφληση χρεών προς τη ΔΕΗ, και επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των δήμων είναι μόνο μερικά από τα ‘’καυτά’’ ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλοί ‘’πρωτάρηδες δήμαρχοι’’, καθώς το σκηνικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αλλάξει άρδην . Συγκεκριμένα, σε σύνολο 325 δήμων, σε 118 στον δημαρχιακό θώκο θα βρεθούν νέα πρόσωπα, εκ των οποίων πολλοί δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο. Σε 95 δήμους οι νέοι δήμαρχοι είναι πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν και πάλι εκλεγεί και στις πρόσφατες εκλογές «επανέκαμψαν», ενώ σε 112 δήμους παρέμειναν οι παλαιοί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέοι δήμαρχοι θα πρέπει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους, δηλαδή έως τις 5 Σεπτεμβρίου, να έχουν έτοιμο και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 για τον δήμο, κάτι που, όπως λένε όλοι, είναι πρακτικώς αδύνατον. Η λύση πάντως που φαίνεται να έχει επιλεγεί είναι να δοθεί σιωπηρή παράταση στους νέους δημάρχους.

‘’Αγκάθια’’ με το καλημέρα σας!

Κινητικότητα

Στις 29 Αυγούστου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για την “εθελοντική” ένταξη 2.000 περίπου, κατά κύριο λόγο, δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα της “ενδοαυτοδιοικητική” κινητικότητας. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Υπ. Διοικητικής Μεταρρυθμίσης δεν… κουράζονται να διαβεβαιώνουν ότι η “κινητικότητα” στους δήμους δεν έχει καμία σχέση με διαθεσιμότητα ή απολύσεις, προκειμένου να πείσουν τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σ΄ αυτές.

Αξιολόγηση Δομών

Το ΥΠΕΣ βάζει ξανά μπρος τη διαδικασία της αξιολόγησης των δομών των δήμων η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2014. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κ. Γιώργο Ντόλιο, θα συσταθεί μία ομάδα έργου η οποία με βάση τα υπάρχοντα staffing plans θα αντιστοιχήσει μεταξύ του πλήθους και των προσόντων των εργαζομένων και των αναγκών των δήμων.

Προϋπολογισμοί

Στις 5 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία κατά την οποία οι δήμαρχοι πρέπει να καταθέσουν τα προσχέδιο του προϋπολογισμού τους για την επόμενη οικονομική περίοδο στο “Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Στην τελευταία συνεδρίαση της του ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε, δεδομένου ότι οι νέοι δήμαρχοι αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου, να αποσταλεί ένα ενδεικτικό σχέδιο από τις υπηρεσίες του δήμου, ούτε καν από την οικονομική επιτροπή. Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ένας δήμος παρουσιάσει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους των εσόδων του, τότε τίθεται σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας από το “Παρατηρητήριο”. Ενόχληση, επίσης, έχει προκαλέσει στους δημάρχους το γεγονός ότι απαγορεύεται πλέον να υπάρχει ένα κεντρικό ταμείο διαθεσίμων στους δήμους το οποίο να χρηματοδοτεί τις διάφορες υπηρεσίες ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες τους.

ΕΣΠΑ

Εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 20. Μιλώντας στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο γενικός γραμματέας της ένωσης και δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Απόστολος Κοιμήσης, μίλησε για την ύπαρξη “λόμπι” το οποίο όχι μόνο “αντιτάσσεται στην δημιουργία μίας αυτοτελούς γραμμής χρηματοδότησης των δήμων από το ΕΣΠΑ” αλλά ζητά την “αυστηροποίηση των όρων παροχής των κονδυλίων του” προς τους ΟΤΑ. Ο κ. Κοιμήσης χαρακτήρισε ως “πρόβα τζενεράλε” για το νέο ΕΣΠΑ την απαίτηση του ΥΠΕΣ να απενταχθούν έργα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), για τα οποία είχαν ήδη υπογραφεί συμβάσεις.

ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, οικονομικό πρόβλημα φέρνει η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των δήμων εφόσον αυτά νοικιάζονται και ο δήμος εισπράττει χρήματα από την αξιοποίησή τους. Σε περίπτωση όμως που τα ακίνητα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του δήμου, π.χ. στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες, ο δήμος απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ. «Ισως αυτός είναι ένας τρόπος οι δήμοι να αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν με ορθολογικότερο τρόπο την περιουσία τους», τονίζει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΕΗ

Στα … μαχαίρια βρίσκονταν μέχρι πρότινος και ορισμένοι δήμοι με τη ΔΕΗ. Στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ, με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό και τον κ. Ντόλιο από το ΥΠΕΣ, αναφέρθηκε πως το χρέος των δήμων για ηλεκτρονικό ρεύμα φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΣ έχει αποφασίσει τα 17 εκατ. ευρώ εξ αυτών να δοθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αφαιρεθούν από τα κρατικά κονδύλια για τους δήμους το 2015 και το 2016, προκαλώντας την έκρηξη των δημάρχων που υπενθυμίζουν πως η αρμοδιότητα του φωτισμού των δρόμων κλπ. ανήκει στις περιφέρειες. Τα 50 εκατ. ευρώ οφείλονται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Οι δήμαρχοι, όμως, διαμαρτύρονται πως ένα μεγάλο μέρος των χρεών αυτών οφείλονται στο γεγονός ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις πληρώνουν … οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ