ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση ΟΟΣΑ για μείωση εισφορών και φόρων για τους χαμηλόμισθους

Μείωση των εισφορών και των φόρων που βαραίνουν τις αποδοχές των χαμηλόμισθων εργαζόμενων στην Ελλάδα προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεσή του για την πορεία των μελών του το 2018.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές αποδοχές των χαμηλόμισθων Ελλήνων παραμένει υψηλή, γεγονός που ωθεί εργαζόμενους στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, το 2016 το χάσμα ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές απολαβές όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με το 40,24% του μισθολογικού κόστους, τέσσερις και πλέον μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως η μείωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να έλθει στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και στην αγορά εργασίας.

Συνολικά πάντως, η έκθεση κάνει θετικές αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα για την προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Κοινωνικό Εισόδημα.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ φαίνεται να προεξοφλεί ως δεδομένη την μείωση του αφορολόγητου από το 2019, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Υπάρχουν πληροφορίες πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, αν και το Ταμείο δεν έχει αναφερθεί επισήμως σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ