ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Theresa May

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Theresa May, να ανακοινώνει σε έκτακτο διάγγελμά της τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου.

Οι δηλώσεις της Τ. Μay πραγματοποιήθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της.

Κατά την ομιλία της η May υπογράμμισε πως η Βρετανία χρειάζεται ενότητα και όχι διχασμό ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία το σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή και η οικονομική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως “θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας, της νομοθεσίας μας, των συνόρων μας και θα  συνάψουμε νέες εμπορικές συμφωνίες πέραν της ΕΕ”.

“Χωρίς εκλογές, τα πολιτικά παιχνίδια θα συνεχίζονται”, τόνισε η ίδια λέγοντας πως ο διχασμός του κοινοβουλίου θα προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια στη Βρετανία υπονομεύοντας την προσπάθεια της χώρας για επιτυχημένο Brexit.

Με την απόφασή της η May έχει τη δυνατότητα να βγάλει τις εκλογές από τη μέση σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων, χωρίς αυτό να δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το μεγάλο πλεονέκτημα της άμεσης διενέργειας εκλογών είναι ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί σίγουρα να κάνει συμβιβασμούς που δεν θα αρέσουν στους “σκληροπυρηνικούς” οπαδούς του Brexit ή στους βουλευτές των Tory. Εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν το 2020, όπως ήταν προγραμματισμένο, ενδεχομένως να χρειαζόταν να δώσει εξηγήσεις γιατί το Ην. Βασίλειο πληρώνει ακόμη χρήματα στην ΕΕ, αποδέχεται τις δικαστικές της αποφάσεις κλπ. Εάν κερδίσει τώρα την πλειοψηφία, θα είναι ασφαλής για ακόμη πέντε έτη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ