ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος εποχής: Λουκέτο στην «Ηλεκτρονική Αθηνών», άνεργοι 450 εργαζόμενοι

Σε πτώχευση οδηγήθηκε η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, η Ηλεκτρονική Αθηνών, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο την κήρυξε την Τετάρτη σε καθεστώς πτώχευσης, με αποτέλεσμα και τα 45 υποκαταστήματα της εταιρείας να παραμείνουν κλειστά και οι 450 εργαζόμενοί της να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ως βασική αιτία του λουκέτου τα γεγονότα του περασμένου Ιουνίου, και την επιβολή των capital controls τα οποία υπονόμευσαν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της και ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

“Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία” αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

“Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία” επέμεινε πάντως το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΕΕ ο κ. Μάρδας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει.”


Η ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής

“Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

“Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

“Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

“Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά.”

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ