ΕΛΛΑΔΑ

Πόσα χάνει το Δημόσιο από τον ανείσπρακτο ΦΠΑ

fpaΒόμβα για τα δημόσια έσοδα είναι ο ανείσπρακτος ΦΠΑ. Σύμφωνα με ειδική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών οι απώλειες του ελληνικού προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ αγγίζουν τα 7,5 δισ. ευρώ. 

Υπολογίζοντας το έλλειμμα του ΦΠΑ, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα από τον ΦΠΑ και στα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ όπως υπολογίζονται με βάση τους Εθνικούς Λογαριασμούς, το ΚΕΠΕ υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως σημειώνει, από το 2009 και μετά το έλλειμμα ΦΠΑ της Ελλάδας κυμαίνεται μεταξύ 29% και 38%, ενώ της Πορτογαλίας είναι σημαντικά χαμηλότερο και διαρκώς μειώνεται και της Ισπανίας, με εξαίρεση το 2009, τα τρία τελευταία διαθέσιμα έτη κυμαίνεται μεταξύ 13% και 19%.

«Είναι επιβεβλημένο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση και να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο να βελτιωθεί ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός, αλλά να αλλάξει και η φορολογική συνείδηση των πολιτών», υποστηρίζει το ΚΕΠΕ.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης η βασικότερη ίσως οδός προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών είναι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη προς το κράτος που διαχειρίζεται τα χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ