ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια στο κρεβάτι μας;

Όταν ξαπλώνουμε το βράδυ κουρασμένοι και νυσταγμένοι στο κρεβάτι μας, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι αν κοιμόμαστε μόνοι ή με «συντροφιά».

Ωστόσο, έχει τεκμηριωθεί ότι ανάμεσα στα σκεπάσματα φωλιάζει ένας μικρόκοσμος από μύκητες, βακτήρια, τρίχες ζώων, υποπροϊόντα των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα τα κλινοσκεπάσματα και φυσικά ιδρώτας, κάθε είδους σωματικά υγρά και υπολείμματα καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής. Για να μην αναφέρουμε και τα ψίχουλα λόγω της συνήθειας πολλών εξ ημών να τρώμε στο κρεβάτι.

Διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αναγνωρίσουν και να ποσοτικοποιήσουν το ετερογενές αυτό μείγμα αλλεργιογόνων και ρυπογόνων παραγόντων που αποικίζουν το κρεβάτι, αλλά και συνολικά το σπίτι. Εξάλλου, μελέτες έχουν δείξει ότι τα οικιακά μικρόβια μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.

O μέσος άνθρωπος περνάει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του στο κρεβάτι

 

Δεδομένου ότι ένα στα έξι άτομα υποφέρει από κάποια αλλεργία και ο μέσος άνθρωπος περνάει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του στο κρεβάτι, οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να είναι η πηγή πολλών δεινών για την υγεία μας.

Συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας η καθαριότητα των κλινοσκεπασμάτων, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε όλους τους προαναφερόμενους ρυπογόνους και αλλεργιογόνους παράγοντες.

Πόσο λοιπόν συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας;


Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια στο κρεβάτι μας;

Δεδομένου ότι αρκούν μόλις μια με δυο εβδομάδες για να συσσωρευθούν όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στο κρεβάτι μας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένουμε τα σεντόνια κατά μέσο όρο μια φορά την εβδομάδα.

Κι ενώ δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να αποφαίνονται πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα, η εβδομαδιαία αλλαγή τους είναι μια καλή πρακτική. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια μέρα πάνω, μια μέρα κάτω κάνει σημαντική διαφορά.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ