ΕΛΛΑΔΑ

Πότε και πως θα γίνουν 2.000 μετατάξεις

Στην ‘’καρδιά’’ του καλοκαιριού ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, η οποία ορίζεται από τις 15 Ιουλίου έως και 29 Αυγούστου και το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλελεπτομερείς διευκρινίσεις σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δηλαδή δήμοι, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΙΤΑ και ΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος μετατέθηκαν συνολικά 945 υπάλληλοι, ενώ τώρα η επιδίωξη είναι γίνουν άλλες 2.000 μεταθέσεις προκειμένου να καλυφθεί ο αρχικός στόχων του προγράμματος, που προέβλεπε 3.000 μεταθέσεις. Για το λόγο αυτό διευρύνθηκε και το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος και συμπεριλήφθηκαν και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας. Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ο εθελοντικός χαρακτήρας συμμετοχής στη διαδικασία, όσον αφορά τόσο τους φορείς προέλευσης και υποδοχής, όσο και το συμμετέχον ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης τονίζεται ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των υπαλλήλων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ότι η διαθεσιμότητα «έχει χρονική διάρκεια μόνο ενός μηνός, αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης και παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός». Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι «το προσωπικό που θα μετακινηθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δεν δύναται να χαρακτηριστεί ως πλεονάζον και να τεθεί ε νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας/διαθεσιμότητας. Οι μετατάξεις με το πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας γίνονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης. Δηλαδή για τη διενέργεια των μετατάξεων αυτών δεν εξετάζεται η μοναδικότητα του κλάδου του υπαλλήλου, η δέσμευση παραμονής στην υπηρεσία βάσει ειδικών διατάξεων, η διετία, η υποχρέωση παραμονής στο φορέα λόγω χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας κ. α. καθώς διενεργούνται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην επιτυχή έκβαση αυτής της φάσης του προγράμματος, έχει ζητήσει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία τόσο των αιρετών όσο και των εργαζομένων στους δήμους «προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι και στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα, γι αυτό άλλωστε και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά την συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας τη Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου και ασκήθηκε κριτική για τις καθυστερήσεις στην υλοποίησή του. Σε περίπτωση πάντως που δεν εκπληρωθεί ο στόχος των 2.000 μετακινήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ