Πέρασε πάνω από ένας χρόνος αβεβαιότητας και συνεχών αντεγκλήσεων, αλλά τελικά υπήρξε συμφωνία για να προχωρήσει η μεγαλύτερη διάσωση ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
[dropcap]Η[/dropcap]ONEX, ελέγχοντας πλέον ποσοστό άνω του 51% των Ναυπηγείων Ελευσίνας και έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από αμερικανικά κεφάλαια, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης, βάσει των όσων προβλέπουν τα άρθρα 106 β και 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η αρχή του τέλους… για την επίτευξη συμφωνίας έγινε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη συμμετοχή του Πάνου Ξενοκώστα, του Νίκου Ταβουλάρη και άλλων μετόχων των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Εκεί, υπό την παρουσία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, οι κύριοι Ταβουλάρης και Στεφάνου υπέγραψαν τη μεταβίβαση των μετοχών που ελέγχουν στη Νεώριον Συμμετοχών Α.Ε., μητρική των Ναυπηγείων, σε εταιρεία της ONEX, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, υπό τη διαλυτική αίρεση της επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και άλλοι μέτοχοι, οι οποίοι όμως δεν υπέγραψαν τη μεταβίβαση των μετοχών τους. Τελικά, πέντε ημέρες μετά, την περασμένη Τρίτη, ανακοινώθηκε η συμφωνία και με επιπλέον μετόχους, που φτάνουν συνολικά περίπου το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Άγνωστη παραμένει η ιδιοκτησία της εταιρείας Axis S.A., που ελέγχει περίπου το 24% της Νεώριον.
Επένδυση 400 εκατ. ευρώ
H ONEX καλείται πλέον να επαναλάβει τον άθλο της επανεκκίνησης μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης, όπως έκανε στα Ναυπηγεία Σύρου. Μόνο που πλέον τα μεγέθη είναι σημαντικά υψηλότερα. Όταν η εταιρεία του κ. Ξενοκώστα ανέλαβε τα ναυπηγεία της Σύρου, οι οφειλές τους ανέρχονταν στα περίπου 71 εκατ. ευρώ, τα οποία μετά τις προσαρμογές και τους συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα περίπου 67 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου του 2019, ξεπερνά τα 231 εκατ. ευρώ. Σε αυτές τις οφειλές δεν περιλαμβάνονται τα χρέη προς το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο καλύπτει απευθείας το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων και των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων, προκειμένου να παραλάβει τις δύο πυραυλάκατους που κατασκευάζονται εκεί. Μαζί με αυτά εκτιμάται ότι οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Ακολουθώντας τη διαδικασία εξυγίανσης, οι οφειλές αυτές αναμένεται να “κουρευτούν” σημαντικά. Ενδεικτικά, η συμφωνία εξυγίανσης της Νεώριον Σύρου προέβλεπε διαγραφή του 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. “Κούρεμα” οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά και “κούρεμα” στις οφειλές προς άλλους προμηθευτές.
Όμως, πέρα από τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα αναλάβει η ΟΝΕΧ ως νέος επενδυτής των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα απαιτηθούν και επιπλέον επενδύσεις για επισκευές εξοπλισμού, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Η ΟΝΕΧ εκτιμά ότι η απαιτούμενη επένδυση θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας. Η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά ένα ποσοστό από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC αλλά και από την, επίσης αμερικανική, επενδυτική τράπεζα Chatsworth Securities LLC, με την οποία έχει υπογραφεί από τον περασμένο Ιούλιο συμφωνία χρηματοδότησης.
Τα επόμενα βήματα
Με το ιδιοκτησιακό θέμα να έχει κλείσει, ζητούμενο πλέον είναι να ξεκινήσει ο οικονομικός, τεχνικός και νομικός έλεγχος (due diligence) που έχει ζητήσει η DFC. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.
Αν και εφόσον κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν προκύψουν στοιχεία που να απειλούν τη συμφωνία, θα προχωρήσει και η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο, αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία των πιστωτών, οι μεγαλύτεροι εκ των οποίων είναι: το ελληνικό Δημόσιο, η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ, οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την εξυγίανση, καθώς μέσω αυτής θα ρυθμιστούν και χρέη προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο μεταξύ αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η νέα τροπολογία παράτασης της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η μισθοδοσία των εργαζομένων.
Κρίσιμος ο αμερικανικός παράγοντας
Σημαντικό ρόλο στα να υπάρξει τελική συμφωνία έπαιξαν οι ΗΠΑ. Εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε αναλάβει ως συντονιστής από τη μεριά της κυβέρνησης κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, με το θέμα έχει ασχοληθεί επανειλημμένα και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.
Σημαντική εξέλιξη, που κατά πολλούς ήταν και καθοριστική για την επιτυχημένη πορεία των διαπραγματεύσεων, ήταν η ανακοίνωση της πρόθεσης χρηματοδότησης της ΟΝΕΧ από τον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό Development Financial Corporation (DFC).
Το αμερικανικό ενδιαφέρον οφείλεται σε δύο τομείς: Ο πρώτος αφορά την αμυντική βιομηχανία, καθώς στην Ελευσίνα θα μπορούν να κατασκευάζονται και να επισκευάζονται πολεμικά πλοία. Ο δεύτερος αφορά την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση, τόσο της Ελλάδας όσο και των δυτικών Βαλκανίων, καθώς τα Ναυπηγεία θα παρέχουν υπηρεσίες σε πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου LNG από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Αφρική προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια συνολικά.
“Το όραμα της ΟΝΕΧ, το οποίο μοιράζεται η κυβέρνησή μου, είναι να καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την επένδυση της ΟΝΕΧ, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει πάλι μια ευκολία παγκόσμιας κλάσης, για την υποστήριξη της αυξανόμενης μερίδας πλοίων LNG, του 6ου Αμερικανικού Στόλου, πλωτών δεξαμενών επανυγροποίησης φυσικού αερίου, αμυντικών και εμπορικών πλοίων και πλωτών κατασκευών”, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πάιατ στο πλαίσιο επίσκεψης στα Ναυπηγεία με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον κ. Ξενοκώστα.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter