ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράνια Αντωνοπούλου: Επιστρέφει τα επιδόματα αλλά δεν παραιτείται

Την απόφασή της να μην παραιτηθεί από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας μετά την αποκάλυψη ότι έχει λάβει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως επίδομα ενοικίου ανακοίνωσε η Ράνια Αντωνοπούλου, διευκρινίζοντας όμως πως θα επιστρέψει τα χρήματα.

Η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει πως παραμένει «στη διάθεση του πρωθυπουργού» και διαβεβαιώνει ότι έχει ήδη κινήσει τις «διαδικασίες επιστροφής» των συνολικά 23.000 ευρώ που έλαβε την περίοδο 2015-2017.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της αναπληρώτριας υπουργού με τον πρωθυπουργό, ο οποίος της ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε ορθή χρήση της διάταξης για την επιδότηση.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την απόφασή της να ζητήσει τα χρήματα παρά τη μεγάλη περιουσία της, η κ. Αντωνοπούλου αναφέρει πως πληροφορήθηκε από συναδέλφους της την ύπαρξη της εν λόγω επιδότησης μετά τη θεσμοθέτησή της, κι «έτσι κατέθεσα αίτηση». Τονίζει πως σταμάτησε να λαμβάνει το βοήθημα τον Αύγουστο του 2017.

Προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την πίεση που υφίσταται, η αναπληρώτρια υπουργός ζητά από τους πολίτες να την κρίνουν «για το έργο» της, ειδικά στο μέτωπο της μείωσης της ανεργίας, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές στη Νέα Δημοκρατία.

«Ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας», αναφέρει.

Η  αναπληρώτρια υπουργός παραδέχεται ότι ειδικά την περίοδο της κρίσης παροχές σε βουλευτές προκαλούν την οργή του κόσμου, ακόμα κι αν είναι νόμιμες. Προσθέτει δε πως κατανοεί ότι το μέγεθος της περιουσίας της μεγάλωσε την λαϊκή οργή. «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό», διευκρινίζει.

Η υπόθεση Αντωνοπούλου αναζωπύρωσε τις φήμες για ανασχηματισμό, όμως μετά τη λήξη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι οι συμμετέχοντες δεν έκαναν νύξη σε αυτό το ζήτημα.

Την επιστροφή των χρημάτων που έχει λάβει η κ. Αντωνοπούλου, και μάλιστα με τόκο, αλλά κι ένα «συγγνώμη» προς τους πολίτες ζητά η Νέα Δημοκρατία όπως δήλωσε η εκπρόσωπός της Μαρία Σπυράκη.

«Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι», προσέθεσε η κ. Σπυράκη.

Ολόκληρη η Δήλωση της Ράνιας Αντωνοπούλου:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ