ΤΟΠΙΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις με το σχέδιο πόλης των Βιλίων

 

vilia 1Σε όλους είναι γνωστές οι εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο πόλης των Βιλίων. Συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, Αποφάσεις, Ακυρώσεις που ειχαν σαν αποτέλεσμα μεχρι και σημερα να μην εχει βρεθεί  λύση για το Σχέδιο. Επιδή η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί επανελλημένως με το θέμα και επειδή πολλοί θέλησαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά, παρακάτω σας μεταφέρουμε ένα απο τα δημοσιεύματα που κάναμε το 2014 σχετικά με το θέμα, οπου την υπογραφή έβαζε η τότε Δημοτική Σύμβουλος και κάτοικος των Βιλίων Πολυτίμη Σαββίδου – Καραμπίνη. Δημοσιεύουμε επίσης και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας την περασμένη Παρασκευή και ελπίζουμε τελικά να δοθεί οριστική λύση στο θέμα.

Ανακοίνωση του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας:

Μετά την αποφασιστική στάση και την δυναμική διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου και προσωπικά της Δημάρχου Γιάννας Κριεκούκη το πάγιο αίτημα των Βιλλίων να αποκτήσουν ξανά σχέδιο πόλης, δρομολογείται με την απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της η νέα διοίκηση έθεσε σε προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος και διεκδίκησε την χρηματοδότηση των μελετών της Αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλης των Βιλλίων.

Με το έγγραφο αίτημα που απέστειλε η Δήμαρχος στην Περιφέρεια στις 27 Φεβρουαρίου 2015, με την απόφαση της 6ης Απριλίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου και με τις προσωπικές επαφές και παραστάσεις της Δημάρχου, έγινε σαφές στην νέα Διοίκηση της Περιφέρειας τόσο ο δίκαιος και επιτακτικός χαρακτήρας του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας των Βιλλίων να αποκτήσουν ξανά Σχέδιο Πόλης τα Βίλλια όσο και η αναγκαιότητα της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια Αττικής,.

Η ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές στάση της Δημάρχου Γιάννας Κριεκούκη, άνοιξε το δρόμο στην Περιφέρεια και επανήλθε στην απόφαση του 2012, που είχε εμποδίσει να υλοποιηθεί ο απελθών Δήμαρχος.

3 χρόνια χαμένα εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του απελθόντος Δημάρχου, που με τις ενέργειές  του στέρησε από τους συμπολίτες μας το δικαίωμα της αξιοποίησης της περιουσίας τους.

Οι σκοτεινές μέρες του παρελθόντος πέρασαν. Ο τόπος μας θα πάει μπροστά θέτοντας στο περιθώριο αυτούς που καταχράστηκαν της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας. Ο δρόμος για μία νέα αναπτυξιακή πορεία των Βιλλίων άνοιξε.

 

7 Απριλίου 2014

 

Η «Οδύσσεια» του Ρυμοτομικού Σχεδίου των Βιλίων

της Πολυτίμης Σαββίδου – Καραμπίνη

Είναι πλέον σ’ όλους γνωστό το μεγάλο πρόβλημα της ακύρωσης του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλης των Βιλίων, περισσότερο δε στους κατοίκους των Βιλίων που βιώνουν εδώ και 6-7 χρόνια τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη του Σχεδίου. Η ανάγκη αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου οδήγησε τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας (τότε Δήμο Βιλίων) να ξεκινήσει από το 2009 την διαδικασία ανάθεσης της Πολεοδομικής μελέτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής (τότε Νομαρχία Δυτικής Αττικής) υπογράφοντας σχετική Προγραμματική Σύμβαση. Μετά από 5 χρόνια με συνεχείς προσπάθειες και ενέργειες για να υλοποιηθεί το έργο και βλέποντας την πορεία του τα τελευταία 3 χρόνια και την απαράδεκτη εξέλιξή του, νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με αλήθειες και στοιχεία, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας για το τί συμβαίνει γύρω από το σχέδιο.

Ποιές είναι οι αλήθειες; Την χρηματοδότηση του έργου είχε αναλάβει εξ’ολοκλήρου η Περιφέρεια Αττικής, μέσω προγραμματικής Σύμβασης όπως άλλωστε αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο σχέδιο της προγραμματικής Σύμβασης που τέθηκε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το 2012. Δηλαδή τα απαιτούμενα χρήματα 1.504.544,00 Ευρώ αναλάμβανε να καταβάλλει η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος δεν επιβαρύνονταν για το έργο ούτε ένα Ευρώ. Αυτό αποδεικνύεται από τον Προυπολογισμό της Περιφέρειας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 (μέχρι τον Νοέμβριο), στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι, για την αναθεώρηση του Σχεδίου των Βιλίων διατίθεται 1.504.544,00 Ευρώ, αλλά και από τις διαβεβαιώσεις της Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και Περιφ. Συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την Προγραμματική Σύμβαση αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποίηθηκε στα Βίλια την 17-10-2012, με την υπ. αριθ. 242 απόφασή του και παρά τις αντιρρήσεις του Δημάρχου, ενέκρινε εκ νέου ομόφωνα και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο να την υπογράψει. Ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες του διαγωνισμού και οι σχετικοί έλεγχοι (Σ.τ.Ε., Ελεγκτικό Συνέδριο), ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Δρίκος με δυο προσωπικές επιστολές (26-8-2013 και 14-10-2013) προς τον Περιφερειάρχη Αττικής χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αντίθετα προς την ομόφωνη απόφασή του Συμβουλίου, ζητά την ακύρωση του έργου. προκειμένου να το υλοποιήσει ο Δήμος μόνος του με λιγότερα χρήματα (738.000,00Ευρώ), επειδή κατά την γνώμη του τα χρήματα είναι πάρα πολλά για την μελέτη αυτή (ομιλία κ. Σγουρού στο Περ. Συμβούλιο 27-3-2014).

Οι απαράδεκτες επιστολές του Δημάρχου και οι τοποθετήσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της χρηματοδότησης του έργου από 1.504.544,00 Ευρώ σε 738.000,00 Ευρώ με τις αποφάσεις 2564/15-11-2013 και 370/26-11-2013 της Οικονομικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος με νέα εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28-3-2014 (για την οποία ενημερωθήκαμε την ώρα της Συνεδρίασης) χωρίς καμμιά αντικειμενική και σοβαρή αιτιολόγηση, εισηγείται πλέον να προχωρήσει το «ακριβό» κατά την γνώμη του έργο, όχι με τα χρήματα που ανέφερε στην επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη (738.000,00 Ευρώ) αλλά με το αρχικό!!!! ποσό που προέκυψε από τον διαγωνισμό, δηλαδή 1.504.544,00 Ευρώ. Όμως με μια διαφορά:

Το ίδιο έργο η Περιφέρεια το χρηματοδοτεί πλέον με το μισό ποσό δηλαδή 752.272,00 Ευρώ και τα υπόλοιπα 752.272,00 Ευρώ αναλαμβάνει να τα καταβάλλει ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας. Και μάλιστα, από αυτά, ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει μέσα στο 2014 μόνο 10.000,00 Ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 742.272,00 Ευρώ θα πρέπει να δοθούν από το Δήμο το 2015 που θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, σύμφωνα με την Σύμβαση. Αυτή η Προγραμματική Σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο την 28-3-2014.

Και γεννιώνται τα εξής εύλογα ερωτήματα: Πότε ο Δήμαρχος έλεγε την αλήθεια; Όταν έλεγε ότι το έργο είναι ακριβό και ότι υπάρχουν μελέτες; Ότι μπορεί ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να το υλοποιήσει, με τα μισά χρήματα; Τί άλλαξε τώρα και προτείνει να προχωρήσει το έργο με το αρχικό τίμημα; Γιατί πρέπει οι πολίτες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας να πληρώσουν 752.272,00 Ευρώ για τα λάθη και την πολιτική του Δημάρχου; Αφού μπορούσε το έργο να γίνει χωρίς καμμία επιβάρυνση του Δήμου ; Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις του έργου, όταν στο πρόγραμμα της η Δημ. Αρχή έλεγε ότι το σχέδιο των Βιλίων θα γίνει άμεσα και έχουν περάσει 3 ½ χρόνια και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η Σύμβαση;;

Μήπως με την τακτική του Δημάρχου κινδυνεύουν και άλλα έργα του Δήμου να τα πληρώσουν τελικά οι πολίτες ; Αντέχει μια τέτοια πολιτική ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας ; Σε αυτά τα ερωτήματα, ας απαντήσει κάθε συμπολίτης μας, ερευνώντας και μελετώντας τα έγγραφα και τα στοιχεία που υπάρχουν και τα οποία εύκολα αναζητούνται στο διαδίκτυο και ευχαρίστως μπορούν να παραχωρηθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Τέλος επειδή, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να λέμε αλήθειες, πρέπει να διορθωθούν και κάποια πράγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Δημάρχου της 29-3-2014 που πιθανόν να μην τα γνωρίζει ο Δήμαρχος ακόμα:

Η ακύρωση του Ρυμ. Σχεδίου των Βιλλίων έγινε από το Σ.τ.Ε το 2007, συνεπώς έχουν περάσει 6-7 χρόνια και όχι 15. Αναφέρεται ότι το σχέδιο πόλης θα διευρυνθεί και θα περιλαμβάνει όλους τους πέριξ οικισμούς επεκτείνοντας την πόλη. Όπως προκύπτει και από το σχέδιο της Προγραμ. Σύμβασης που εγκρίθηκε την 28-3-2014, η Πολεοδομική Μελέτη αφορά τα όρια του Ρυμ. Σχεδίου του 1935, αποκλειστικά και δεν περιλαμβάνει οικισμούς και επεκτάσεις. Άλλωστε δεν μπορούν να γίνουν επεκτάσεις σχεδίου γιατί δεν έχουμε Γενικό Πολεοομικό Σχέδιο. (Το οποίο επίσης δεν έχει προχωρήσει). Αναφέρεται ότι θα προκύψουν έσοδα για τον Δήμο περί τα 3 εκατομμύρια Ευρώ από εισφορές και αδειοδοτήσεις. Δεδομένου ότι γίνεται μόνον αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, δεν θα προκύψουν έσοδα για τον Δήμο επειδή δεν προβλέπονται από τον Νόμο, κατά την αναθεώρηση παλιών εγγεκριμένων σχεδίων, εισφορές σε χρήμα ή σε γη από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συνοψίζοντας, λοιπόν, πρέπει να σταθούμε σε δύο μεγάλες αλήθειες που ισχύουν για την εξέλιξη αυτού του έργου σήμερα:

Το έργο αυτό μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί ήδη στα 3 ½ χρόνια της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής και μέχρι σήμερα δεν έχει καν υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση, για να αρχίσει η μελέτη. Ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας με την Προγραμματική Σύμβαση που είχε εγκρίνει το Δημ. Συμβουλίο το 2012, δεν κατέβαλλε για το έργο ούτε ένα ευρώ και σήμερα, εξαιτίας των ενεργειών του Δημάρχου υποχρεώνονται οι πολίτες, σ’αυτή την δύσκολη οικονομική δυσπραγία που βιώνουμε όλοι, να καταβάλλουν 752.000 Ευρώ για να υλοποιήθεί το έργο αυτό.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Έμείς όμως ένα μπορούμε να υποσχεθούμε στους πολίτες. Δεν θα εγκαταλείψουμε το έργο. Θα παλέψουμε ώστε αυτό να ολοκληρωθεί άμεσα και χωρίς να καταβάλλει χρήματα ο Δήμος όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και όπως είχε αποφασίσει το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο. Σ’αυτό τον στόχο χρειαζόμαστε όλους τους συμπολίτες μας ενεργούς συμπαραστάτες.

 

 

Πολυτίμη Σαββίδου – Καραμπίνη Αρχιτέκτων- Μηχανικός και Δημοτική Σύμβουλος Μάνδρας – Ειδυλλίας

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ