ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Λουκέτο» στο μοναδικό ανεξάρτητο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων

Διέκοψε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Levada τις δραστηριότητές του την Τρίτη, μία ημέρα αφότου η ρωσική δικαιοσύνη το χαρακτήρισε «ξένο πράκτορα».

Πρόκειται για χαρακτηρισμό που αποδίδεται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που θεωρείται ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Οι ρωσικές δικαστικές αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν το Levada «πράκτορα του εξωτερικού» μετά από έρευνα στα γραφεία του ινστιτούτου.

«Θα δούμε μέχρι ποιου σημείου θα στεφθούν από επιτυχία οι προσπάθειές μας να αντιταχθούμε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο διευθυντής του Levada, Λεβ Γκούντκοφ, λέγοντας πως θα ασκήσει έφεση.

Σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για οριστικό κλείσιμο του κέντρου, παραδεχόμενος πως το κέντρο λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, εξηγώντας ότι έχει συνάψει συμβόλαια με διάφορες εταιρείες και ξένα πανεπιστήμια, κυρίως αμερικανικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι το να μπαίνουν στο στόχαστρο οι δραστηριότητες του κέντρου Levada, του κυριότερου δημοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού στη Ρωσία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου».
Το κέντρο ιδρύθηκε το 2003 από τον κοινωνιολόγο Γιούρι Λεβάντα, ο οποίος πέθανε τρία χρόνια αργότερα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ