ΤΟΠΙΚΑ

Σαν σήμερα το 1919 η Γενοκτονία των Ποντίων

genoktonia_Pontion
Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

19η Μαΐου ημέρα Εθνικής μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων!

Επιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων στη Γκορυτσά

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση
Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Η Δημοτική Αρχή Ασπροπύργου κι ο Σύλλογος Ποντίων της πόλης ” Οι Ακρίτες του Πόντου¨, σας προσκαλούν στις Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας και στην Πλατεία Γενοκτονίας της Γκορυτσάς.

 

 

 

 

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Βασιλείου Γιάννη για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

‘’Οι νεοπρόσφυγες Πόντιοι εμπλουτίζουν την τοπική κοινωνία’’

Σαν σήμερα το 1919 η Γενοκτονία των Ποντίων
Γιάννης Βασιλείου: Οι νεοπρόσφυγες Πόντιοι εμπλουτίζουν την τοπική κοινωνία, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο.

Η 19η Μαϊου, ως ημέρα μνήμης της εξόντωσης και του διωγμού χιλιάδων μελών του ποντιακού ελληνισμού, έχει τη δικής της ιστορική σημασία. Η Δυτική Αττική αποτελεί σήμερα τόπο όπου διαβιώνει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες νεοπρόσφυγων Ποντίων με πολλαπλά προβλήματα ως προς την εργασιακή και κοινωνική ένταξη, ακόμα και την επιβίωση αριθμού ηλικιωμένων που το μόνο εισόδημά τους ήταν η προνοιακή σύνταξη που κατήργησε η τυφλή πολιτική λιτότητας. Η οικονομική κρίση, η πολιτική των Μνημονίων και η έλλειψη μέριμνας για τις κοινωνικές ανισότητες, οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο τμήμα Ποντίων στην περιθωριοποίηση. Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αλλά και του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της, προωθεί τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικών προγραμμάτων στήριξης των παλιννοστούντων ομογενών και τη συμμετοχή των οργανωμένων συλλόγων τους σε ποικίλες δράσεις της Περιφέρειας. Τα σημαντικά και ιδιαίτερα οξυμμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλες πολιτικές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι νεοπρόσφυγες Πόντιοι εμπλουτίζουν την τοπική κοινωνία, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Η 19η Μαϊου, ως ημέρα μνήμης, νοηματοδοτεί και το σημερινό αγώνα τους για πρόοδο. Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής τιμά και την ιστορία τους και τον αγώνα τους.

 Μήνυμα του Συνδυασμού «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ» 19 Μαΐου – Η Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων

ilias logo allazoumeΜια ιστορική, ημερομηνία μνήμης, μεγαλείου ψυχής, ατελείωτων θρήνων και προμελετημένης εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου από τους φανατικούς, ορκισμένους για εκδίκηση Τούρκους.
Σήμερα οφείλουμε ακόμα περισσότερο να τιμήσουμε τους ΗΡΩΕΣ του ΠΟΝΤΟΥ που υπέστησαν απάνθρωπα βασανιστήρια, μαζικούς διωγμούς, αποτρόπαιες σφαγές, στυγερές δολοφονίες αφού η μοίρα τους, η πολιτική μοίρα που επέλεξαν οι Τούρκοι, ήταν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους.
Τέτοια μέρα, η γενοκτονία των Ποντίων μας παραδειγματίζει για τη λεβεντιά τους, τη φιλοπατρία τους, την πίστη τους σε ιδανικά, τον αξιοθαύμαστο και υπέρλαμπρο πολιτισμό τους.
Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, ας ενσκύψουμε βαθιά στην ιστορία τους. Όπως εκείνοι, όταν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα έγιναν ακοίμητοι θεματοφύλακες της θρησκείας και της παράδοσης, κρατώντας μια χούφτα αιματοβαμμένο χώμα. Ως αυθεντικοί απόγονοι των αρχαίων ελληνικών φυλών, ενωμένοι στις νέες πατρίδες αναγεννήθηκαν μέσα από τα αποκαΐδια της τραγικής τους μοίρας.
Όχι μόνο σήμερα αλλά και για το μέλλον οι Έλληνες του Πόντου πρέπει να είναι οι ιστορικοί μας καθοδηγητές, η ελπίδα μας πως κανένα όραμα, κανένας λαός δεν αφανίζεται.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΗΡΩΕΣ.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
Αροθυμώ καί τραγωδώ τη γής την εμμορφίαν,
π΄εγέννεσεν κι ετράνυνεν τ΄εμετερον τ΄ανθρώπ΄σ
ποι ‘επλασεν κι εκράτεσεν αιώνας και αιώνας,
το έμορφον το δυνατόν ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Για το συνδυασμό,
Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ
Ιωάννης Ηλίας

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ